Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü Akyazı Orman İşletme Müdürlüğü personeli Deflas Defne Üretim Tesislerine teknik gezi düzenledi.
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz'ın isteği üzerine Sakarya İli Akyazı İlçesi Gebeş Köyü D-100 Karayolu kenarında yer alan Deflas Defne Üretim Tesislerine Akyazı Orman İşletme Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Adem Parlak başkanlığında Akyazı ve Güney Dokurcun İşetme Şefi Can Keskin, Taşburun Orman İşletme Şefi Esma Çolak, Dokurcun İşletme Şefi Mustafa İskender, Göktepe İşletme Şefi Ahmet Balabanlı, Karapürçek İşletme Şefi Ufuk Akın ve Genç Meşçere Mühendisi Celal Karaismail ile birlikte teknik gezi düzenlendi.
İzmit ve Sakarya İllerinde tek Defne Üretim Tesisi olma özelliğine sahip olan tesis ile ilgili Tesis sahibi Demet Oğuz ve Tesis Müdürü Yavuz Çelik'den tesis ile ilgili bilgiler alındı.
Tesisin yıllık 800-1500 ton yaş defne işleme kapasitesine sahip olduğu, Defne üretiminin mayıs ve ekim ayı sonu döneminde yapıldığı, yaş halde alınan defne çalısının fırınlarda kurutularak, defne yapraklarının ayıklama işleminden sonra paketlenerek ihracat yapıldığı belirtildi.
Fabrika yetkilileri defne ürününün Sakarya, İzmit, İstanbul, Sinop, Bursa, Yalova ve Bartın İllerinden karşılandığı, talebin fazla olduğu fakat bu talebe yetişmede bazı sorunlarla karşılaştıklarını anlattılar. Yetkililer bu sorunların; Orman İşletme Şefliklerinde odun dışı orman ürünü olan defnenin, üretim işlerine geç başlanıldığı, Defne yapraklarında böcek zararından meydana gelen delikli yapı, İstanbul İli Beykoz İlçesinde yer alan sahalarda bugüne kadar üretim yapılmaması ve üretime açılmaması gibi sorunlar olduğunun altını çizdiler.
Teknik heyet; tesisin idari bölümü, fırınlama ünitesi ve paketleme ünitelerini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra teknik gezi tamamlandı.
(SC-İÇ)

24.12.2012 16:15:41 TSI

Editör: Wan Haber