Ünye'de bakırcı ustası Ahmet Türkmen, dedesinden kalma tarihi gemici dürbünü ile nargileyi Ünye Belediyesi Müze Evi'ne bağışladı.
Tarihi kaptan evinin restore edilerek müze eve dönüştürülen Ünye'de sergilenmek üzere yapılan bağışlara bir yenisi daha eklendi. Yüzlerce tarihi eserin yer aldığı müze eve yaklaşık 100 yıllık gemici dürbünü bağışlandı. Müze eve, gemici dürbünü ile birlikte bir de nargile bağışlayan bakırcı ustası 'Mıncık Ahmet' lakabı ile tanınan Ahmet Türkmen, "Dedem Derviş Türkmen, 1930'lu yıllarda Ünye-Niksar arasında kervancılık yapan ticaret erbabıymış. O dönemden bu yana evimizde sakladığımız dürbünü sergilenmek üzere müze eve bağışlıyoruz. Dürbünün tarihi ile ilgili bir bilgi yok ancak çok eski olduğu kesin. Dedemin nerden ve nasıl eline geçtiğine ilişkin bir bilgi yok" dedi.
Ahmet Türkmen ayrıca, geçen yıl tamir için dükkanına getirilen ve tamir ettikten sonra kendisine bırakılan nargileyi de dürbünle beraber müze eve bağışladığını söyledi.
Bağışladığı eserlerden dolayı Ahmet Türkmen'e teşekkür eden Ünye Belediyesi Müze Ev Müdürü Ali Rıza Nal, dürbünün üzerinde herhangi bir bilginin yer almadığını belirterek, Rus yapımı ve yaklaşık 100 yıllık olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
(SG-SLH-Y)

02.02.2013 17:03:40 TSI

Editör: Wan Haber