Dünden itibaren yürürlüğe giren seçim yasakları kapsamında Başbakan ve bakanlar, milletvekillerinin yurtiçinde yapacakları seçim propagandalarında makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçları kullanamıyor.

BirGün’de Ozan Bilgin imzasıyla yer alan habere göre, önceki gün miting yapacağı Mardin’e ‘Ana’ uçağı ile giden Davutoğlu, Siirt’e ise seçim yasaklarının başlamasından dolayı kiralanan özel bir uçakla gitti. Başbakan Davutoğlu, ‘0002’ resmi plakalı araç yerine ‘06 BA 1540’ plakalı Mercedes marka sivil bir araçla havaalanına geldi. Davutoğlu’nu Vali de dahil olmak üzere devlet yetkilileri uğurlamaya gelmedi. Davutoğlu Siirt’te de bu aracı kullandı.

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kullandığı sivil araca devletin resmi sitesi olan e-devletten yapılan sorgulamayla ulaşılamıyor. Davutoğlu’nun kullandığı ‘06 BA 1540’ plakalı sivil araç, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün e-devletteki ekranından sorgulandığında, ekranda “Arama kriterlerinize uyan sonuç bulunamadı” sonucu çıkıyor. Davutoğlu’nun konvoyundaki diğer araçlara ise sistemden ulaşılabiliyor.

Konuyu yorumlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun el ele vererek pervasızca seçim yasaklarını ihlal ettiklerini ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun Anayasa’dan kaynaklanan yetkilerini kullanmamakta kararlı olduğunu savundu. Davutoğlu’nun “hile” yaptığını öne süren Tezcan, “Yani devletin başbakanı sahtecilik yapıyor” dedi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise şu değerlendirmede bulundu:

“Her ne kadar anlamsız olsa da hal böyleyken bu yöntemi kullanıyorlarsa bu kullanılan aracın ya resmi araç olduğunu gösterir, ya da artık paranoyaklık halinin dahi tarif edemediği bir durumla karşı karşıyayız demektir.”

Davutoğlu’nun Elazığ’dan Tunceli’ye geçişi sırasında kendisi de yolda olan Cihaner, Başbakan’ın konvoyuyla karşılaştığını da belirtti. Cihaner, Davutoğlu’nun 30’dan fazla koruma aracı ve 2 tane helikopterle bir yerden bir yere giderken “güvenlik” amacıyla sahte plaka yöntemi kullanmasının ihtimali olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Erdoğan’ın da kullandığı aracın plakasının sahte olduğu haberleştirilmişti. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise plakanın sehven yazıldığı öne sürülmüştü. (BirGün)

Editör: Wan Haber