AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen AK Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, "Biz genel olarak şehirlerimizi üçe ayırabiliriz. Birinci olarak tarihi dokusuyla öne çıkan şehirler, ikinci olarak bu şehirlerimizin kendilerine özgü kimliklerine, ihtiyaçlarına uygun olarak hizmetlerimizi üretmekle görevliyiz. O şehrin tarihi mekanlarını yeniden gün yüzüne çıkarıyor restore ediyoruz. Güzel Amasya'mızı da böyle bir şehrin sembolü olarak ifade ediyorum. Tarihi dokuyla bezenmiş şehirlerimizin hepsini kendi özgün mimarisiyle koruyup geliştireceğiz. Şimdi de TOKİ eliyle yapılan yeni binalar için şehrin tarihi mimarisine uygun olmayı şart getirdik. İnşallah TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar üretecek. TOKİ Başkanımıza net talimatlar verdim" dedi

"Şehirlerimizin tarihi kimliği muhafaza edilecek"
 Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak diyen Davutoğlu," İkinci grup şehirlerimiz tarihi kimliği muhafaza etmekle birlikte hızla büyüyen şehirler. Bu belediyelerimizin artan nüfus karşısında hızla gelen göç karşısında ekonomik ihtiyaçlar karşısında acil çözümler üretmesi gerekiyor. Üçüncü olarak da metropol şehirler nüfus çeşitliliği, etnik ve kültürel çoğulculuğu itibariyle adeta Türkiye'nin özeti olan bu şehirlerimizde mesela İstanbul'umuzda, Ankara'mızda çok yönlü ve büyük projelerle hizmet üretmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Van'ın tarihi dokusuyla ilgili talimat verdim"
Son 2-3 ay içinde ziyaret ettiği bütün şehirlerde, Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadelede öncü olan şehirlere yaptığı ziyaretlerde belediye başkanlarından ayrıca brifingler aldığını söyleyen Davutoğlu, "Mardin tarihi dokusuyla öne çıkan bir şehirdir. Gittiğim zaman bu tarihi dokunun, Ulucami'nin, Kasımiye'nin bütün o tarihi dokunun korunması talimatını verdim. Van tarihi dokusuyla hızla gelişen bir şehir, aynı talimatı orada verdim. Manisa'mıza gittim batıda, tarihi dokuyla birlikte gelişen sanayinin ve tabii dokunun korunması talimatını verdik. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'a ve Şanlıurfa'ya yaptığımız ziyaretlerde de her iki şehrin tarihi dokularının aynen muhafazası, hızla artan nüfusa cevap teşkil edecek şekilde tarihi dokuya uygun yeni bölgeler, beldeler inşa edilmesi konusunu da paylaştım. Şanlıurfa'nın, Diyarbakır'ın, Van'ın, Manisa'nın gittiğimiz her şehrin tarihi dokusu korunacak. İstanbul'umuzda da tarihi dokuya aykırı hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Dikey mimari yerine İstanbul'un dokusuna uygun yatay mimariyi esas alacağız. Önümüzdeki günlerde benzer şekilde Ankara'mızla ilgili olarak da Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibiyle biraraya gelecek, Ankara'mızda bütünleşen projeye ağırlık vereceğiz. Biblo gibi şehirlerimizi koruyacağız, gelişen şehirlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Şehirlerimizde mimariyi her yönüyle oluşturmak bizim görevimizdir. AK Parti iktidarları olarak şehirlerimizin tarihi kimliğinin bozulmasına asla izin vermeyiz" açıklamasında bulundu.

Editör: Wan Haber