Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Makedonya'daki temasları çerçevesinde Üsküp'te, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Rufai tekkesinin açılışını yaptı.
Yoğun katılımın olduğu tekkenin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa ve Üsküp'ün, Türkiye ve Makedonya'nın her zaman için kardeş olduğunu, bu kardeşliğin gelişmesi yolunda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti. Altepe, "Belediyeler olarak, sivil toplum kuruluşları olarak, toplumların Balkanlarla Türkiye arasında köprü olmaya gayret ediyoruz" dedi.
"Bugün yine tarihi bir gün yaşıyoruz" sözleriyle konuşmasına başlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir çok güzel faaliyeti birlikte gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu hafta başında Konya'da Şeb-i Arus'u idrak ettiklerini, Konya'da Mevlevi geleneği içinde farklı bir şekilde idrak ederken, bugün burada yaklaşık 200 yıl önce kurulmuş olan İsmailoğlu Efendi'nin kurduğu Rufai Tekkesi'ni tekrar açtıklarını anımsattı.
"Tasavvuf geleneği Buhara'dan Saraybosna'ya kadar Üsküp'te, bütün Anadolu'da, bütün Rumeli'de, bütün Mezopotamya'da insanlığı kardeşliğe çağıran, birliği, hoşgörüyü, sükuneti ve huzuru terkin eden bir gelenektir. Tasavvufi geleneğin olduğu yerde, şiddet ve nefret kültürü gelişmez" ifadelerini kullanan Bakan Davutoğlu, Rufai tekkesinin açılışının bu anlamda tarihin imanla buluşması, Anadolu'nun tekrar Rumeli ile, Bursa'nın, İstanbul'un, Konya'nın Üsküp'le buluşmasını teşkil ettiğini, bunun da vuslat olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından tekkenin ileri gelenleri tarafından Bakan Davutoğlu'na hediye takdim edildi. Ardından Bakan Davutoğlu, beraberindeki heyetle birlikte restore edilen tekkeyi gezdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Üsküp'te TİKA tarafından düzenlenen serginin açılışına da katıldı. Üsküp'ün Osmanlı'dan kalan eski çarşısındaki yine Osmanlı eseri olan Çifte Hamam'da tertiplenen sergiyi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjeorgji İvanov ile birlikte gezdi. Burada yaptığı konuşmada Bakan Davutoğlu, 100 ülkede faaliyet gösteren TİKA'nın, insana dönük faaliyetlerinin takdirle karşılandığını söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu yıl içinde Türkiye'nin Asya'dan Afrika'ya kadar uzanan ülkelere yaptığı insani yardımların 2 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
Türkiye ile Makedonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 20'inci yıl dönümü vesilesi ile Üsküp'e gelen Bakan Davutoğlu, Makedonya Türklerinin Eğitim Bayramı vesilesiyle yapılacak olan şenliğe de katılacak.
(EK-MS-OK-D)

21.12.2012 17:59:44 TSI

Editör: Wan Haber