Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de Türk subayların kaçırıldığı iddialarının asılsız olduğunu belirterek, "Bu konuda açıklama son derece nettir, sarihtir. Bu şekilde yapılan spekülasyonların hepsi, hem iç kamuoyunu hem dış kamuoyunu manipüle etme amaçlıdır" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Singapur Dışişleri ve Adalet Bakanı Kasiviswanathan Shanmugam'la Marriott Otel'de ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye ile Singapur arasındaki ilişkilerin tarihe dayandığını belirterek, 1864 yılında Singapur'da ilk başkonsolosluğun açıldığı hatırlattı. Türkiye'nin 1985 yılında Singapur'da büyükelçilik açtığını hatırlatan Davutoğlu, Singapur'un Asya'da bir başarı hikayesi olduğunu ifade etti.
Singapur Dışişleri ve Adalet Bakanı Shanmugam ise, Türkiye'den planlanandan erken ayrılmak zorunda kaldığını ancak Mayıs ayında özellikle İstanbul'u görmek için geri geleceğini ifade etti. Görüşmelerde Türkiye'nin Singapur, ASEAN ve genel olarak Asya ile hangi bağlamda bir araya geleceğini tartıştıklarını belirten Shanmugam, dünyada yeni bir Rönesans sürdüğünü ve Türkiye'nin bunda önemli rol oynadığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'de bazı Türk görevlilerinin yakalandığı iddiasının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, son dönemde psikolojik operasyon bağlamında bu tür haberlerin çıkarıldığını ifade etti. Bu haberlerle Türkiye aleyhine Suriye konusunda uluslararası alanda bir imaj kirlenmesi yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Davutoğlu, daha önce de bunların denendiğini ve bu haberleri defaatle yalanladıklarını söyledi. Bundan aylar önce yine aynı kaynakların 48 Türk subayın Suriye'de yakalandığı iddialarını ortaya attığını hatırlatan Davutoğlu, "Ne bir belge bulunabildi, ne bir resim yayınlanabildi" diye konuştu.
Birkaç gün önce de dört Türk subayının Suriye'de yakalandığı iddiasının ortaya atıldığına işaret eden Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın hiçbir şüpheye mahal bırakmayan sarih bir açıklama yaparak iddiayı yalanladığını anlattı. Genelkurmay Başkanlığı bu açıklamayı yapmışken, Türk ordusunun disiplini herkesçe bilinirken ve bu anlamda herhangi bir şahsi teşebbüsün yapılması mümkün değilken, tekrar tekrar bu haberlerin, çoğu da dış mahreçli olarak, manipülasyon amaçlı bu haberlerin Türk basınında yer almasını yadırgadıklarını ifade eden Davutoğlu, "Ama daha çok yadırgadığımız böylesine temelsiz haberlere dayalı olarak ana muhalefet partisinin bu tarz soru önergeleriyle, sanki bunun gerçeklik payı varmış gibi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni uluslararası alanda zor durumda bırakacak şekilde açıklamalarda bulunmasıdır. Kesinlikle Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı açıklama gibi, ben de burada teyiden söylüyorum. Hiçbir Türk askeri, Türk subayı Suriye'de herhangi bir şekilde bulunmamaktadır. Bu konuda açıklama son derece nettir, sarihtir. Bu şekilde yapılan spekülasyonların hepsi, hem iç kamuoyunu hem dış kamuoyunu manipüle etme amaçlıdır. İrfanına güvendiğimiz halkımızın ve kamuoyumuzun bu tür manipülasyonlara karşı uyanık olması ve bu manipülasyonları yapanları da yakından tanıması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
İmralı ile başlayan görüşme trafiğinin uluslararası boyutu olup olmadığı sorusu üzerine Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da defalarca vurguladığı gibi terörle mücadelenin çok boyutlu bir mücadele olduğunu kaydetti. Bu mücadelenin her boyutunda çalışmaların birbiriyle koordineli bir şekilde ve entegre bir strateji içinde yürütüldüğünü anlatan Davutoğlu, yapılan görüşmelerin de bu çerçeve içinde Türkiye'nin terörle ilgili olarak gündemde olan sıkıntılarının tümüyle aşılması yönünde olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, "Uluslararası boyutta da sürdürülen, hem bölgesel hem küresel aktörlerle yürütülen çalışmalar var" dedi.
(AUÖ-Eİ-Y)

04.01.2013 18:44:30 TSI

Editör: Wan Haber