Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında 15 Temmuz askeri darbe girişimini değerlendirdi.

Davutoğlu cemaatin neden Hakan Fidan'ı hedef aldığını açıkladı.Darbe gecesi yaşanan istihbarat zaafiyetiyle ilgili çarpıcı bilgiler veren Davutoğlu darbe gecesi Hakan Fidan'a suikast yapılacak şeklinde ihbar yapıldığını söyledi.

MİT'İN CİDDİ UYARILARI OLDU

O gece yaşananlarda aktif sürecin içerisinde değildim. Bu yapının varlığı konusunda MİT Müsteşarlığı'nın 2012 yılından itibaren ciddi uyarıları oldu. Hakan Fidan paralel yapının hedefindeydi.

CEMAAT NEDEN FİDAN'I HEDEF ALDI?

Fidan onların çeşitli şifrelerini olaylarını çözecek bir çalışma içindeydi. O zaman Başbakanımız dirayetli bir tavır sergiledi. O andan itibaren bir alarm durumu hepimiz için geçerli oldu.

İLK İHBAR HAKAN FİDANA SUİKAST ŞEKLİNDEYDİ

Geçmişe dönük bakıldığında bir istihbarat bilgisi var. Ben geç ve doğal yollarla bilgi sahibi oldum. O gün MİT'te çok ciddi çatışmalar oldu. MİT karargahını ele geçiremediler. İlk ihbar Hakan Fidan’a suikast yapılacağı şeklinde geldi, darbe şeklinde değil de. O sırada öyle bilgi geldiği için Hakan Fidan Genelkurmay'a giderek bilgi veriyor. Ama yine de Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile paylaşılmalıydı. Darbenin erkene alınma nedeni de bu hareketlilik."

DÜĞÜN İÇİN ANKARA'DAYDIK

FETÖ'nün askeri darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi; "Günler vardır bir asra bedel... 15 Temmuz öyle bir gündü. Bu gece karanlık olabilir ama yarın Türkiye aydınlık bir güne uyanacak demiştim. O gün üst üste iki düğüne katılmak üzere Ankara'daydık. Sonra olağanüstü haberler bize de intikal etmeye başladı. Koruma müdürümüze güvenlik tedbiri alması talimatı iletildi.

GÜVENLİ BİR BÖLGEYE GİTTİK

Güvenli bir bölgeye gittik. Güvenlik koruma amirimizin tanıdığı bir eve gittik. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza ulaşmak için çabalarımız oldu. TV kanallarına gece boyunca demeçler verdik.

ZOR BİR GECEYDİ

Sabah tablo netleşinceye kadar hepimiz ayaktaydık. Zor bir geceydi. O gece bizim için bir onur gecesiydi."

ERDOĞAN VE YILDIRIM'A ULAŞMAYA ÇALIŞTIM

Sayın Cumuhrbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a ulaşmak için girişimlerim oldu.

ERTESİ GÜNÜN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİLDİ

Herkesin kader gecesinde doğru yerde durması lazım. Ertesi gün ne olacağı belli değildi. Özellikle yabancı kanallarda izahat yanlışı vardı. Gece saat 3 gibi Meclis'e gitmek için girişimim oldu. Ama gitmemize olanak sağlamadılar. Ön safta yer almak risk getirir. İradesine sahip çıkacak bir halk olduğu herkes tarafından bilinir hale geldi. 

KANLI BİR SABAH UYANABİLİRDİK'

O gece kaybettiğimiz şehitlere bir de halk gözünde devletin kaybettiği itibara üzülüyorsunuz. Komutanlara da teşekkür ediyorum. Kanlı bir sabaha uyanabilirdik. Devlet ve millet arasındaki çatışma en yüksek seviyelere çıkabilirdi. Ama bunların hiçbirini yaşamadık.

'BU YAPININ EN TEHLİKELİ KISMI ZİHNİYETİDİR'

Bu yapının en fazla zihniyeti tehlikelidir. Gülen'in mehdi olduğuna inananılan bir yapıdan söz ediyoruz. İlk önce bu yapıya savaş açılmalıdır. Bu yapının böyle bir girişimi olduğu son zamanlarda keşfedildi. Kendisine eğitim alanında yer açıldı.

BENİM OFİSİM DİNLENDİ

Benim ofisim dinlendi. O günden beri yapmak istedikleri şey Türkiye'nin yurtdışındaki itibarını sarsmaktı. Bu yapı devletin en mahrem bilgilerini dışarı sızdırmışlardır. MİT olayları ve birçok üst düzey kişinin odalarını dinlemişlerdir.

EĞER DARBE OLSAYDI...

Geçen gün bu yapıya bağlı bir hakimin çekmecesinden çıkan iddianamede eğer darbe olsaydI, ben dahil devletin üst kademesi için teröre destek verme suçlaması yapılacaktı. Bu darbe girişiminden 4-5 ay önce hazırlandı. İstihbarat birimleri dinleme konusunu araştırdılar. Ama bakanlık içerisinden olduğuna eminiz. Çünkü başka bir şekilde benim odama dinleme yapmak için giremez.

Kaynak: İnternethaber

Editör: Wan Haber