Eski Başbakan ve AKP Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, askeri darbe girişiminde bombalı saldırıya uğrayan TBMM'ye gelerek, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü. Kahraman ile Genel Kurul salonunda bir araya gelen Davutoğlu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de tarihi bir gece yaşandığını, milletin onuruna, Meclisine sahip çıktığını anlatan Davutoğlu, "Meclisimize saldırıldı. Gazi Meclisimiz bir kez daha gazi oldu. Devletin kurumlarına saldırıldı, Türkiye'nin kara bir gün yaşaması için hain, alçak odaklar tarafından her şey yapıldı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla milletin meydanlara inerek, onuruna sahip çıktığını ve destan yazdığını belirten Davutoğlu, "Meclisimiz bir savaş kazanmış Meclisti, savaş şartlarında kurulan Meclisti. Şimdi de bir demokrasi zaferi kazandı. Milletimiz bu zaferin en önemli öznesi oldu. Alanlara çıkan, canını ortaya koyan, kimilerini de tanıdığımız, şehadet mertebesine erişmiş kardeşlerimiz tarihe altın harflerle yazılarak geçtiler" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik süreçte dirayetli yönetimi, sağlam duruşuyla devletin bekası açısından, başkomutanlık vazifesini en iyi şekilde deruhte ederek, millete güven ve direnme gücü verecek bir şekilde liderlik sergilediğini söyledi.

Darbeye direnen emniyet güçlerine ve darbede yer almayan silahlı kuvvetler personeline teşekkür eden Davutoğlu, "Kimse dün gece yapılan bu tavrı, alçakça saldırıyı Silahlı Kuvvetlerimize maledemez. Silahlı Kuvvetlerimiz başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere bütün kademesiyle bu darbe karşısında direnç göstermiştir. Sayın Genelkurmay Başkanımızın demokrasiye bağlılığını biliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin devlete, milli iradeye, demokrasiye bağlı unsurları Türkiye'de bir daha darbe olmasına hiçbir zaman imkan vermeyecek onurlu bir tavır sergilemişlerdir" dedi.

Ahmet Davutoğlu, darbeye karşı milletin onurlu duruşunu tüm dünyaya duyuran medya kuruluşlarına da teşekkür ederek, "Türkiye topyekun mücadele, demokrasi savaşı vermiştir. Bu savaşın başarıya ulaşmasında sokaklara çıkan halkı gösteren, 'halka zulmeden darbe teşebbüsüdür' diye ortaya koyan medya kuruluşlarımızı tebrik ediyorum" ifadesini kullandı.

Meclis Genel Kurulunun saat 15.00'te olağanüstü toplanacağını aktaran Davutoğlu, bütün parti gruplarının orak deklarasyona imza atacağını söyledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti: "Meclis, Türkiye'de siyasetin küçük hesaplarla değil, büyük idealler için yapıldığını ortaya koydu. Ben milletimize 'geçmiş olsun' bile demek istemiyorum. Çünkü milletimiz bir destan yazdı, demokrasi zaferimiz mübarek olsun diyorum. Şehitlerimize rahmet diliyorum, bir çoğunu, kısmını tanıdığım, ailelerini arayarak taziye dilediğim dostlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. 

Erol Olçak kardeşimiz ki son umrede beraberdik, son umrenin son tavafını birlikte yaptık. Allah ona ve oğluna cenneti, mekanların en güzelini nasip etsin. Mustafa Varank kardeşimizin kardeşi de şehit olanlar arasında. Millet olarak meydanlardaydık, millet olarak kaderimize sahip çıktık. İsmini zikretmediğim bütün demokrasi şehitlerini rahmetle anıyorum, ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Milli irademiz daim, devletimiz baki, milletimizin geleceği daima parlak olsun."

KAYNAK: NTV

Editör: Wan Haber