Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Makedonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20. yıl dönümü ve Makedonya'da Türklerin Eğitim Bayramı vesilesiyle düzenlenen merasimlere katılmak için geldiği Üsküp'te yoğun temaslarda bulundu.
Ziyaretinin ikinci gününde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Popski ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke diplomasi şefi, ortak basın toplantısı düzenledi.
Makedon mevkidaşına "kardeşim" diyerek hitap eden ve misafirperverliklerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Davutoğlu, "Maya takvimine göre eğer bugün dünyanın sonu ise Üsküp'ü tercih etmem, sembolik açıdan Üsküp'ü ne kadar benimsediğimin bir işaretidir. Bizim Üsküp'e ve Makedonya'ya olan muhabbetimiz ve dostluğumuz kıyamete kadar sürecektir" dedi. Bakan Davutoğlu, iki ülkenin tek bir vizyona sahip iki olduğunu belirtti.
İlişkilerin ekonomik ile kültürel altyapısının mevcut olduğunu ve bunları da desteklediklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, ekonomik ilişkilere tema ederek, "Biz Türkiye olarak Türk şirketlerinin buradaki yatırımlarını artırmak için yoğun bir kampanya yapıyoruz. Birçok yeni yatırımcı ile görüşmekten son derece mutlu oldum" dedi.

"TÜRKİYE, MAKEDONYA'YA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMİŞTİR VE VERMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"
"Kültürel geçmişimizin eserlerini restore etmek ve ayrıca da üniversiteler ve aydınlar arasındaki ilişkileri teşvik etmek bağlamında kültür merkezlerinin kurulması da kültürel ilişkilerimizi güçlendiriyor" diyen Bakan Davutoğlu, "Makedonya, Balkanlar'daki istikrarın omurga ülkelerinden biridir ve Makedonya'daki bu kültürel tolerans ve çok kültürlü yapının devamı da istikrarı için en temel hususlardan biridir. Bu noktada Türkiye, Makedonya'ya her türlü desteği vermiştir ve vermeye devam etmektedir" diye konuştu.
Bölgesel ve küresel konularda Makedonya ile gelişmelere aynı perspektiften baktıklarını görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, "İşbirliğimiz ve Makedonya'ya desteğimiz 20 yıl olduğu gibi bundan sonra ebediyen sürecektir" dedi.
Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki de ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20. yıl dönümünü kutlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ HACMİN 400 MİLYON DOLAR'DAN 1 MİLYAR DOLAR'A ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"
Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri mükemmel olarak değerlendiren Dışişleri Bakanı Poposki, siyasi ve kültürel sahalarda olduğu gibi ekonomik sahada da ilişkilerin ivme kazanmasını beklediklerine işaret ederek, "iki ülke arasındaki ticari hacmin 400 milyon Dolar'dan 1 Milyar Dolar'a çıkmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Ortak basın toplantısının ardından Türkiye ile Makedonya Dişileri Bakanları Ahmet Davutoğlu ile Nıkola Poposki, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen merasime katıldı.
Makedonya Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen merasimde Davutoğlu ile Poposki, Türkiye ile Makedonya arasında güçlü olan ilişkilerin Balkanlar'daki barış ve istikrara hizmet ettiğini belirtti.
(EK-CTŞ-AŞ-D)

21.12.2012 15:14:30 TSI

Editör: Wan Haber