Konuşmasının başında BM’nin kuruluş amacına değinen Ahmet Davutoğlu, “BM’nin ne için var olması gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. Çok kısa bir süre önce bindikleri lastik bot battığı için cesedi sahillerimize vuran Aylan’ın (Alan Kurdi) vücudu BM’nin neden var olduğunu göstermiştir. Aylan bizim çocuğumuzdu, bütün insanlık onun ailesiydi” dedi.

Mültecilere dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye’nin 2 milyon mülteciyi topraklarına kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye’deki kamplarda 60.000 bebeğin dünyaya geldiğini, 30.000 çocuğa ise eğitim verildiğini açıkladı. “200.000 Iraklı ve 2 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’de ve bizim kapılarımız yüreklerimiz onlara açık olmaya devam edecek” diyen Davutoğlu, mülteciler için toplamda Türkiye’nin 8 milyar dolar harcadığını ve bunun yalnızca 417 milyon dolarının uluslararası fonlardan geldiğini söyledi.

Suriye
Mülteci akınının temel sebebinin Esad’ın kendi halkına uyguladığı baskı ve IŞİD olduğunu belirten Davutoğlu, “Suriye rejimi kimayasal silah kullandı ve füzelerle halkını vurdu. IŞİD’in zulmünden kaçan 5 milyon kişi ülkesini terk etti” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, “Bir tiran olan Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri yoktur. Diplomatik bir çözüm bulunacaksa siyasi değişime yönelik bir çözüm olmalıdır” dedi.

Filistin
“Filistin Bayrağı’nı diğer ülke bayraklarının yanında göreceğiz bu önemlidir” diyen Davutoğlu, Filistin’in BM üyeliğini memnuniyetle karşıladıklarını da belirtti.

Kutsal yerlerin korunması gerektiğini belirten Davutoğlu, buraların statüsünün korunmasının önemli olduğunu söyledi. “Mescid-i Aksa, Harem-i Şerif gibi yerler hemen ve koşulsuz olarak baskıdan arındırılmalıdır. Harem-i Şerif’i zamansal ve mekânsal bölme çabalarını kınıyoruz. Kudüs kenti insanlık için önemlidir hak ettiği şekilde davranılmalıdır. Filistin ve Gazze insani olmayan tecritten kurtarılmalıdır” dedi.

Türkiye-Suriye sınırı
Türkiye’nin Güney sınırında şiddetin tavan yaptığını belirten Başbakan, ‘terörizm’in dini mezhebi olmadığını ve ‘terör’ün her türlüsüne Türkiye olarak karşı olduklarını söyledi.

“Yabancı terör savaşçıları bizim için kaygı uyandırmaktadır. 2.000’den daha fazla savaşçıyı sınırlarımızdan geri çevirdik” diyen Davutoğlu bu konuda istihbarat paylaşımının önemine değindi.

“BM’nin insani yardım sistemi yetersiz kalıyor” diyen Davutoğlu, insani kalkınmanın bütüncül bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, “Bizler yabancılaştırmayı dışlamayı, dini ve toplumsal ayrımcılığı engellemeliyiz. Irkçılık, yabancı düşmanlığı aşırıcılık ve terörizmle birlikte mücadele etmeliyiz. Kültürel bölünmelere müsaade edersek geleceğimizi kaybederiz. Irkçılığa karşı hiçbir mazeret sunmamalıyız” dedi.

Diğer ülkelerle ilişkiler
Azerbaycan’ın sınırlarının korunmasının Türkiye için önemli olduğunu belirten Davutoğlu, Kırım Tatarlarının korunmasının da kritik bir konu olduğuna dikkat çekti. Afrika ile ortaklıklarını genişlettiklerini hatırlatan Başbakan, Türkiye’nin Afganistan’ın istikrarı için çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

“Kıbrıs’ta adada kalıcı bir barışın tesisi gerekmektedir ve bizler KKTC’nin bu noktadaki çabalarını desteklemeliyiz” diyen Davutoğlu arabuluculuk kurumunun önemine değindi.

Konuşmasının sonunda BM’in de kendi içerisinde bir reforma ihtiyacı olduğunu belirten Davutoğlu, “BM sisteminin güvenilirliğini sorgulatmamamız gerek” dedi. (DHA)

Editör: Wan Haber