Davutoğlu, belirlediği isimlerin yanıtlarını yarın akşam 18.00’e kadar vermesini istedi. Eğer bu isimler teklifi kabul etmezse hükümeti kurmakla görevli Davutoğlu, bu isimlerin yerine Meclis dışından bağımsız isimler atayacak.

Teklif götürülen isimler şöyle:

 

CHP
Erdoğan Toprak
Gülsun Bilgehan
İlhan Kesici
Deniz Baykal
Tekin Bingöl

MHP
Kenan Tanrıkulu
Tuğrul Türkeş
Meral Akşener

HDP
Levent Tüzel
Müslüm Doğan
Ali Haydar Konca

AKP’den kabineye atanacak isimler daha sonra açıklanacak. Ancak AKP’lilerden oluşacak bakanlıklar için mevcut isimlerle devam edileceği konuşuluyor.

Hangi isme hangi bakanlık, açıklanmadı
Anayasanın 114. maddesi uyarınca hükümeti kurmak 5 gün süresi bulunan Davutoğlu’nun 4 günü kaldı. Davutoğlu’nun teklifinde hangi isme hangi bakanlığı önerdiği konusunda bilgi yer almadı. AKP’nin planında CHP ve MHP’den teklif alan isimler ret cevabı verirse, bu isimler için öngörülen bakanlıkların müsteşarlarının ilgili bakanlıklara “bağımsız” isimler olarak atanmasının yer aldığı öğrenildi. CHP ve MHP, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini duyurmuştu.

Davutoğlu’nun teklif mektubu
Hükümet üyesi olmaları noktasındaki davet mektupları kurye ile gönderildi. Davutoğlu’nun mektubu şöyle:

“Sayın……

İLGİ: Cumhurbaşkanlığı’nın 25.8.2015 Tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı yazısı

25.8.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin telife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.
Ahmet Davutoğlu”

(ZETE, DHA)

Editör: Wan Haber