ABD’de, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanan İran asıllı iş insanı Rıza Sarraf’a ilişkin davanın soruşturmasını yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bhrara, davanın ertelenmesi talebi kabul edildi.

Bharara, davaya bakan Yargıç Richard Berman’a yolladığı dilekçede iş seyahatlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek ve Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman’ın da tarih değişikliğine rıza gösterdiğini belirterek 16 Haziran’daki duruşmanın 20 Haziran tarihine ertelenmesini istemişti.

Hakim Berman, bu isteği uygun bularak duruşmanın 20 Haziran Pazartesi gününe ertelenmesine karar verdi.

Sarraf, önümüzdeki Pazartesi günü yerel saat ile sabah 09:00’da (TSİ 16:00) yargıç karşısına çıkacak.

Ne olmuştu?

Rıza Sarraf, Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık’ta tutuklandı, kısa süre sonra serbest bırakıldı.

Sarraf’ın İran’daki ortağı olarak gösterilen İranlı iş insanı Babek Zencani, yolsuzluk suçlamasıyla 6 Mart 2016 günü idam cezasına çarptırılmıştı.

Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir raporda Zencani ile Rıza Sarraf arasında bir ilişkinin olduğu aktarıldı.

Sarraf ABD’nin Miami kenti havalimanından, ülkeye giriş yapmak isterken FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra 22 Mart’ta çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Hakkında 75 yıl hapis cezası istenen Rıza Sarraf 27 Nisan’da Manhattan Federal Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

İlk duruşma 15 dakika sürdü.

Başsavcı Bharara, 17 Aralık fezlekesini de mahkemeye delil olarak sundu.

2 Haziran’da yapılan kefalet duruşmasında hakim Richard Berman Sarraf’ın tutuklu mu yoksa tutuksuz mu yargılanacağına 16 Haziran’da yargılamaya başlayana kadar karar vereceğini açıklamıştı.

Editör: Wan Haber