Datça Alavara bölgesi Meriç Mevkiinde başlatılan Bal Ormanı projesi tamamlandı. Organik bal üretimi amacıyla 2011 yılında başlatılan proje kapsamında bölgeye bal ve nektar kaynağı olan Keçiboynuzu, Defne, Demirağacı, Günlük ağacı, Kaya Sarmaşığı, Erguvan gibi bitki ve ağaçların dikimi yapıldı.
Türkiye'de en fazla arı kovanı varlığına sahip Muğla'da kaliteli bal üretimini arttırmak ve organik bal üretimini teşvik etmek amacıyla yürütülen 'Organik Bal Üretimi ve Kontrolü' projesi kapsamında, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen Bal Ormanı projesi tamamlandı. Türkiye'nin çal balı üretiminin yüzde 90'nının karşılandığı Muğla'da, 5 bin kişi direk olarak geçimini arıcılıktan sağlarken, 25 bin kişi de dolaylı olarak arıcılıktan kazanç sağladığı açıklandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, "Muğla, Dünya çam pamuklu koşnili ile kaplı alanların yaklaşık % 80'nine sahiptir. Ülkemizin de Çam balı üretiminin % 90'ını Muğla karşılamaktadır. Ayrıca doğal sit alanları Muğla'nın yüzölçümünün % 26'sını oluşturması hem arıcılık, hem de organik üretim için oldukça önemlidir. 2011 yılında oluşturulan "Organik Bal Üretimi ve Kontrolü" projesi ile Müdürlüğümüz tarafından 10 üreticiye 500 adet çift katlı Langstroth tipi Organik kovan dağıtımı yapıldı. Her bir üreticiye dağıtılan polen tuzaklı çift katlı kovanların yanında her üreticiye 500'er litrelik bal dinlendirme kazanları ve ortak kullanım içinde bal sağım kazanı dağıtımı yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarımın Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi çerçevesinde "Organik Bal Üretimi ve Kontrolü" projesi 2011 yılında Datça'da başlatıldı. 2011 yılında Organik Bal Üretimi ve Kontrolü projesinin başlaması ile organik üretim yapılacak bölgelerin tespiti, organik şeker, organik mum, yaylada organik arıcılığa uygun yer temini, eğitim ve her şeyden önemlisi kapatılan bölgeye konvansiyonel üretim yapan arıcıların da gelmek istemesi gibi sorunlar aşıldı. Mum analizlerimizde kalıntı çıkmadı özellikle sertifikasyon kuruluşuna gönderilen tüm üreticilerimizin ballarında hiçbir kalıntı çıkmaması bizleri özellikle arıcılarımızı çok sevindirdi. Üreticilerimiz organik tarımın ruhuna uygun sorunsuz üretim yapmanın mutluluğunu yaşarken, birçok üreticimiz de organik arıcılığa geçmek istiyor. Organik Bal Üretim Projesini yürüten Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün girişimleri ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden ücretsiz olarak ballı bitkiler ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden de arı otu tohumları temin edildi. 2012 yılı Kasım ayı sonu itibarı ile Datça ilçesi Alavara bölgesi Meriç mevkiinde bütün yıl bol miktarda "polen" ve "nektar" sağlayacak "Bal Ormanı" çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalara organik bal üreten arıcılarımız başta olmak üzere Datça Orman İşletme Şefliği, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, İl, İlçe müdürlüğü elemanları ve yetkililerin katılımı ile başlanıldı. Bu kapsamda Alavara mevkiine başta Keçiboynuzu, Defne, Demirağacı, Günlük ağacı, Kaya Sarmaşığı, Erguvan gibi bal ve nektar kaynağı bitkilerin dikimi yapıldı. Bu bitkilerin yanında yaklaşık 10 dekar alanda da "Arı Otu" ekildi. Bal Ormanı oluşturma çalışmalarının son etabında ise Datça Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi 9.sınıf öğrencileri, okul öğretmeni, müdürü, arıcılarımız, İl ve İlce Müdürlüğümüzün elemanlarının katılımları ve üstün gayretleri ile "Bal Ormanı" kurma çalışmalarımız tamamlandı. Oluşturduğumuz bal ormanının arıcılarımıza hayırlı olmasını dileriz" dedi.
(BT-İK)

12.02.2013 14:52:53 TSI

Editör: Wan Haber