Datçalı bademi üreticilerinin yıllardır kendi ürettikleri bademi tanıtmak ve yeni pazarlar bulmak için uğraş sonuç verdi.
Uzmanlar tarafından dünyanın en kaliteli bademi kabul edilen Datça Bademi, nihayet ünlü markalar tarafından özel ürün olarak satışa sunuldu. Önde gelen kuruyemiş firmalarımızdan Peyman firması, Dor Leo adı altında üst kalite ürün segmentinde Datça Bademine yer verdi. Nevşehir'in pekmezli kabak çekirdeği ile birlikte prestij ürünleri olarak satışa sunulan Datça bademi raflardaki yerini aldı. Bu atakları ile sektöründe ilk sıraya yerşelen Peyman, pazarın yüzde 20'ini alan ve 100 milyon TL ciro gerçekleştiren bir firma oldu.
Konuyla ilgili bilgi veren Peyman Genel Müdürü Ayhan Güneş, "Badem ülkemizde ağırlıklı olarak kuruyemiş olarak tüketiliyor. Kuruyemiş portföyündeki payı her geçen gün artıyor. 10-15 yıl önce üretimi az olduğu için fiyatı antepfıstığı, fındık gibi kuruyemişlerden yüksekti. Şimdi aynı noktalara geldi. Tüketici daha kolay ulaşabiliyor. Atıştırmalık pazarında bademin payı yüzde 6'ya ulaştı. Ancak badem üretimi tüketimi karşılayamıyor. Mecburen ithalat var. Bu yüzden devletin badem ağacı ve üretimin artması için verdiği destekleri yerinde buluyoruz. Nitekim bu destekler de karşılığını buluyor. Büyük badem bahçeleri yapıldığını görüyoruz. Yeni bahçeler özellikle endüstriye uygun kuruluyor. Birkaç yıla kadar badem üretimi belli bir noktaya gelecektir" dedi.
(MÖ-MB-İK)

07.02.2013 20:11:01 TSI

Editör: Wan Haber