TÜRKİYE 15 Temmuz cuma gecesi başlayan darbe girişiminin ardından huzursuz günler geçiriyor. Gündüz polisin gözaltı ve baskınları sürerken geceleri ise vatandaşların meydanlarda demokrasi nöbetleri var.

Kışlaların önü de yaşadığımız durumun özetini yansıtıyor. Hemen her kışla önünde kamyon ve itfaiye gibi belediyelerin ağır vasıta araçları kapıları tutmuş durumda.

Peki son durum ne, Türkiye'nin neresinde ne oluyor? İşte darbe girişiminde yaşanana son dakika gelişmeler;

ABD UÇUŞLARI İLE İLGİLİ FLAŞ GELİŞME

THY'nin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından geçici süreyle ara verilen ABD seferleri normale döndü. İstanbul- New York uçuşu ile birlikte normal seyrine dönecek uçuşların ilki bu saat 06.45'te gerçekleşti.

ABD YASAKLAMIŞTI

16 Temmuz'da Federal Havacılık Federasyonu (FAA), ikinci bir emre kadar ABD'li hava yolu şirketlerinin ABD'den İstanbul'a veya İstanbul'dan ABD'ye hava yolu taşımacılığı yapmasını, aynı zamanda İstanbul'dan gelecek herhangi bir hava yolu şirketinin de ABD topraklarına iniş gerçekleştirmesini yasaklamıştı.

KRİTİK KARARLAR VAR

Cumhurbaşkanı açıkladı : "Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde ve çarşamba günü inşallah Milli Güvenlik Kurulumuzu toplayacağız. Milli Güvenlik Kurulundan sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve Milli Güvenlik Kurulu ardından Bakanlar Kurulu toplantısıyla da önemli bir kararı açıklayacağız".

FLAŞ: HULUSİ AKAR İFADE VERDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında görevli bir cumhuriyet savcısının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın "şikayetçi" olarak ifadesini aldığı öğrenildi. Savcının, ifade için Akar'ın yanına gittiği belirtildi.

ABD: BEYAZ SARAY'DAN GÜLEN AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilere fazlasıyla değer verildiğini belirterek, "Gülen’le ilgili olarak Türk hükümetinden şu ana kadar bir iade talebi almadık. Eğer bu talep gelirse ve geldiğinde, bunu ABD ile Türkiye arasında 30 yılı aşkın süre önce imzalanan Suçluların İadesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Anlaşmasına göre, değerlendireceğiz." dedi.

TEKİRDAĞ: HAKİM VE ASKERLER TUTUKLANDI
Darbe girişimi soruşturması kapsamında, polis ekiplerince gözaltına alınan 1'i askeri Cumhuriyet Savcısı ve 1'i de kadın hakim olmak üzere toplam 6 hakim ve savcı emniyetteki işlemlerin ardından Çorlu Adliyesine getirildi.
Burada, savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen hakim ve savcılar tutuklandı.

MUĞLA:  MARMARİS'TE ERDOĞAN'IN OTELİNİ BASMIŞLARDI
Muğla'da, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı düzenleyenlerin de aralarında bulunduğu, 14 asker tutuklandı. Tutuklanan askerler şunlar : Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat, Albay Cenk Bahadır Avcı, İzmir'de yakalanan, Gaziemir 3. Havacılık Alayında görevli Kurmay Pilot Albay Murat Dağlı, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Pilot Albay Zeki Göçmen, İstanbul 4. Kara Havacılık Alayında görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3. Kara Havacılık Alayında görevli Astsubay Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak ve İstanbul Harp Akademilerinde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz, Marmaris'teki ormanlık alanda yakalanan Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ekrem Benli.

AMASYA: KOMUTAN SERBEST BIRAKILDI
Darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınan Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cengiz Karacabey, serbest bırakıldı.

MANİSA: CEMAATÇİ GENERAL TUTUKLANDI
Darbe girişimi kapsamında, emniyet güçlerince gözaltına alınan Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ile Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

AĞRI:  90 POLİS GÖREVDEN ALINDI
Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, İçişleri Bakanlığının emriyle Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan çeşitli rütbelerde 90 polise görevden el çektirildi.

AYDIN:  VALİ VE KAYMAKAM YARDIMCILARI
Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, vali yardımcıları İbrahim Ballı, Necdet Türker ve İbrahim Yurdakul ile İncirliova Kaymakamı Ediz Sürücü, İçişleri Bakanlığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldı.

KAYSERİ: TUTUKLAMA VE GÖZALTILAR
Kayseri'deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından darbe girişimi sırasında 8 askeri nakliye uçağıyla izinsiz havalandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 48 askerin adliyedeki işlemleri sürüyor. Mahkemeye sevkedilen askerlerden 2'si tutuklandı.

MARDİN: ASKERLER GÖZALTINA ALINDI
 Mardin'de darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, İl Jandarma Komutanlığında incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda 4 rütbeli asker gözaltına alındı. Mardin'de İl Jandarma Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran ve 7 rütbeli asker de açığa alınmıştı.

MERSİN: KAMUDA GÖZALTILAR
Mersin'de, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 349 kamu personelinin görevden uzaklaştırılıp, bunlardan 95'inin gözaltına alındığı bildirildi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan dahil 6 askeri personel de gözaltına alındı. 257 emniyet mensubuna da görevden el çektirildi. 14 emniyetçi de gözaltında.

MARAŞ: VALİ YARDIMCILARA CEMAATÇİ ÇIKTI
Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Nurettin Dayan, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu ile Çağlayancerit Kaymakamı Hasan Gümüşçüoğlu, İçişleri Bakanlığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldı.

TAŞÇI: BEN DARBEYE KATILMADIM
Darbe girişiminin ardından gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Aydemir Taşçı, savcılık ifadesinde olay gecesi Hava Kuvvetleri Karargahında bulunduğunu bildirdi. Taşçı, cumhuriyet savcısına verdiği ifadede, "Hiçbir şekilde Fetullah Gülen terör örgütü yapılanması içinde yer almadığını" söyledi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AÇIKLADI : ALLAH MUHAFAZA...
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık :  "Allah muhafaza, Cumhurbaşkanımızın bedenini ortadan kaldıracaklardı. Sonra bütün Türkiye'yi teslim alacaklardı. Sonra da bu memleketi küresel güç merkezlerinin kontrolüne sokacaklardı. Bunun için yıllardır hazırlanıyorlar, çalışıyorlar".

FLAŞ: ERDOĞAN HALKA HİTAP ETTİ
 -"Bu topraklarda kendi milletinin üzerine tankla, uçakla ve helikopterle saldıracak alçaklar asla yetişmez. Bunların hepsi uzun yıllar boyunca sinsi bir planın parçası olarak, özel olarak yetiştirilmiş, eğitilmiş ve beyinleri iğfal edilmiş mankurtlardır"

EĞER BU MİLLET MEYDANA ÇIKMASAYDI...
Eski Başbakan Davutoğlu: - "Eğer bu millet cesaretle meydana çıkmamış olsaydı, eğer bu millet sayın cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak 'Bu meydanlar bizim, bu şehirler bizim, bu sokaklar bizim, bu ülke bizim' dememiş olsaydı, bugün bu hürriyet havasını yaşayamazdık"

NÖBET ATATÜRK HAVAALANINDA PROTESTO
Vatandaşın demokrasi nöbeti aynı zamanda darbe girişimine protesto gösterilerine döndü. İstanbul'da geci Atatürk Havalimanı hareketliydi. Havalimanı girişinde bir araya gelen vatandaşlar da zaman zaman tekbir getirdi, çeşitli sloganlar attı. Vatandaşlara, havalimanına araçlarıyla gelen yolcular da korna çalarak, destek oldu. 

BURSA: HAKİM VE SAVCILAR TOPLANIYOR

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan 45 hakim ve savcının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

IĞDIR: ALBAYLAR TUTUKLANDI
Iğdır Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ekrem Küçükberber ile Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Ulus'un emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen zanlılar, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince cezaevine gönderildi.

İZMİR: HAKİM VE SAVCILAR TUTUKLANIYOR
İzmir, Menderes ve Torbalı adliyelerinde görevli 6 cumhuriyet savcısı ve 24 hakim, İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki işlemlerinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

Savcılar Kadir Bakırcı, Mehmet Bayram, Yalçın Şahinkaya, Emrah Kalaycı, Atilla Ulupınar, Uğur Hadimli ile hakimler Ali Akın, Atilla Rahman, İshak Karadavut, Nazan Esma Somak, Mustafa Taşkın, Mehmet Ayhan, Bekir Erin, Muharrem Barut, Gültekin İpteş, Atilla Metehan, Mustafa Kayın, Yalçın Cebiş, Gökhan Korkmaz, Ramazan Güleç, Dursun Özdemir, Bilgin Özbey, Murat Kopal, İrfan Aras, Yusuf Altıntaş, Ali Aksel, Aziz Ulupınar, Sinan Taşkın, Edip Hüsnü Özen ve Ayhan Uyar, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato tarafından ifadeleri alındıktan sonra "anayasayı ihlal, hükümete karşı suç, hükümete karşı silahlı isyan, silahlı örgüt üyeliği" gibi suçlamalarla tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi.

UŞAK: FETHULLAHÇI ALBAY TUTUKLANDI
 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen Jandarma Albay Şahin Keskinkılıç tutuklandı. 

Kaynak: İnternethaber

 

Editör: Wan Haber