Danıştay 1. Daire Başkanlığının, Balıkesir Belediyesinde, "asfalt parası" olarak bilinen Yol Harcamalarına Katılım Payı alınmamasıyla ilgili haklarında suç duyurusunda bulunulan ve soruşturma açılan Belediye Başkanı İsmail Ok ile yardımcıları Yusuf Özenç ve Tuna Aktürk, Fen İşleri Müdürü Mehmet Daşman ve teknik personel Mehmet Gülenç hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verdiği bildirildi.
Belediye Başkanı İsmail Ok, düzenlediği basın toplantısı ile hukukun, asfalt parası tartışmalarına hukukun son noktayı koyduğunu ve Balıkesir Belediyesini haklı bulduğunu belirtti. Başkan Ok'un bugün öğle saatlerinde Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirdiği basın toplantısına; Belediye Başkan Yardımcıları, bazı Belediye Meclis Üyeleri ile daire müdürleri katıldı. Ok, üç yıldan bu yana Balıkesir Belediyesi'nin Yol Harcamalarına Katılım Payı ile ilgili iki kez soruşturma geçirdiğini; isimsiz, sahte isim ve sahte adreslerle malum kişilerce haklarında çok sayıda suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Başkan Ok, bu konuda şunları söyledi:
"Hakkımızda savcılık tarafından birçok soruşturma açıldı. Bunların bir kısmısavcılık tarafından açılanlar da dahil olmak üzerekapatıldı. Ama Balıkesir halkından asfalt parası alınmasından memnuniyet duyacak olan bir avuç azınlık, bu işin peşini bırakmadı. Bunların, iktidarın güç odakları ve oralardan menfaatlenen bir avuç insan olduğunu herkes bilmektedir. Dün akşam elimize ulaşan Danıştay 1. Dairesi'nin bu yöndeki kararı, konuya son noktayı koymuştur. Zaten bu konu da, benim açımdan bitmişti. Daha önce de yaptığım basın açıklamalarında, bedeli ne olursa olsun Balıkesir halkından asfalt parası almayacağımı ifade etmiştim. Çünkü birileri, ortalığı bulandırmak istiyordu. Benim gözümde biten olay, dün hukuken de bitmiş oldu."

"DANIŞTAY'IN KARARI TÜRKİYE'YE ÖRNEK"
Belediye Başkanı İsmail Ok, kendilerinin seçim öncesinde asfalt parası almayacaklarına dair vatandaşa verdikleri söz nedeni ile böyle bir gündemleri olmadığını, ama AK Partili bazı yöneticilerin Balıkesir halkını 2009 seçimlerindeki tercihlerinden dolayı cezalandırmak amacıyla kendilerinden asfalt parasını faizi ile birlikte almaya zorladıklarını söyledi. Bu kişilerin, hükumetin bütün baskı unsurlarını kullanarak açık kimliklerini ve adreslerini gizlemek sureti ile hergün başka bir şikayet dilekçesi ile Balıkesir Belediyesini müfettiş ablukasına aldırdığını belirten Başkan Ok, bu zihniyetin Danıştay'da hukuken sona erdiğini dile getirdi. Danıştay'ın verdiği bu kararın, Türkiye'de örnek teşkil ettiğini belirten Başkan Ok, "Balıkesir halkına müjdeler olsun. Halkımız, mahkeme aksi yönde karar verse dahi bunun sorumluluğunu, maddi ve manevi bedelini ödemeye hazır olduğumu zaten biliyordu. Şimdi artık AKP'nin dile getirdiği 'Balıkesir'de asfalt parası alınmak zorunda' masalının artık çöpe atıldığı yeni bir süreç başladı. Bunu, bugün Balıkesir kamu oyuna ilan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu, Balıkesir için son derece önemli bir olay. Böylece Balıkesir Belediyesi, bu yöndeki saldırılardan kurtulmuş olacak. Bizler, Balıkesir halkının hayır duaları ile çıktığımız bu hizmet yolunda; haktan, adaletten ve yasalardan asla taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
Belediye Başkanı İsmail Ok, Danıştay Birinci Dairesinin 2012 / 1094 Esas No ve 2012 / 1555 Karar No belgesini de Balıkesir Belediyesinin http://www.balikesir.bel.tr/resimler/file/KARAR.pdf isimli resmi internet sitesinde yayınladı.

"BENİ LİME LİME ETSELER DE ASFALT PARASI ALMAYACAĞIM DEDİM, ALMADIK"
Belediye Başkanı İsmail Ok, başkanlıktan önce göreve gelmeden de sade bir vatandaş, öğretmen İsmail Ok olarak alınan asfalt parasına karşı çıktığını belirtti. Başkan Ok, "Göreve geldiğimiz günden bu yana, tam 4 yıldır, periyodik aralıklarla isimsiz, sahte isim ve adreslerle malum kişilerce yapılan hakkımızdaki başta Bakanlık olmak üzere savcılığa suç duyuruları sonucunda yol harcamalarına katılım payıyla ilgili defalarca soruşturmalar yapıldı. Hakkımızda savcılık tarafından soruşturmalar açıldı. Beni lime lime etseler de, hücrelerde çürütseler de Balıkesir halkından asfalt parası almayacağımı defalarca söyledim. Bunların bir kısmı kapandı, ama ısrarla Balıkesir halkından asfalt parası alınmasından memnuniyet duyacak olan bir avuç azınlık bu işin peşini bırakmadı. Benim evimin önündeki asfaltı ben bozmadım, Belediye ve Balgaz bozdu. Bunun bedeli Belediyeden ve Balgazdan alınır. Ama bizden önceki yönetim ne yaptı? Bunu Balıkesir'den fahiş fiyatına mal satan tüccar gibi almaya kalktı. Daha Belediye Başkan adaylığı gündemde yok iken Balıkesir'de yaşayan bir vatandaş öğretmen İsmail Ok olarak tepkim bunaydı. Yıllar sonra geldiğimiz noktada Balıkesir adına mutlu olduk" dedi.
Daha önce Balıkesir belediyesi ile yüzde 10 iştirakinin bulunduğu Balıkesir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. arasında bu bozulan asfaltlarla ilgili olarak 2 milyon Dolar belediyenin alacaklı olduğu, bunun bir protokol ile güvenceye alındığı, ancak daha sonra yapılan ikinci bir protokol ile Balgaz'ın asfalt plentini yaptırıp Balıkesir Belediyesine devrini ayrıca 240 bin Dolar para ödemesiyle ilgili olarak ilk protokolün lav edildiği, bunun ilgili sözleşmede madde olarak belirtilmediği için İçişleri Bakanlığı Müfettişlerince Belediye yönetimi hakkında ilk protokoldeki 2 milyon doları neden tahsil etmediğine dair soruşturma açıldığı, ancak belediyenin bu konuyla ilgili zaten mahkemeye müracaat ettiği, bu nedenle Danıştay'ın bu hususta da Belediye Başkanı ve diğerleri hakkında soruşturmaya yer olmadığına hükmettiği belirtildi.
Öte yandan, Balgaz A.Ş., ilgili protokollerin doğru olduğunu, ikinci protokol ile ilk protokolün ekarte edildiğini, bunun hukuken geçerli olduğu ancak söz konusu protokolle alakalı mahkemenin sürdüğü, çünkü orada belirtilen 2 milyon doların zaten asfalt plenti ve üzerine 240 bin dolarlık ödeme ile sübvanse edildiğini ifade etti. Ayrıca Belediye Asfalt Plentinin bulunduğu tesislere 7.5 kilometrelik çelik hat döşendiği, bugünkü değeriyle yaklaşık 1 milyon AVRO maliyeti bulunan 7.5 kilometrelik çelik hattan yükümlülük Balgaz'a ait olmadığı halde (abone bağlantı anlaşması imzalanmamış) iyi niyet çerçevesinde asfalt tesislerine doğalgaz verilmeye devam edildiği kaydedildi.

30.01.2013 16:40:48 TSI

Editör: Wan Haber