DAKA ve VAHATÜDER’in İran gezisi devam ediyor. Heyet altı günlük gezinin son durağında Türkiye’nin Tebriz Başkonsolosu Çağlar Fahri Çakıralp’i ziyaret eti. Başkonsolos Çağlar Fahri Çakıralp’e gezi ile ilgili bilgiler sunan DAKA İran masası şefi Oğuz Tuncay Görür, ziyarete başladıktan bu yana çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

Görür, "İran’la ilişkilerimiz arttırmak için çalışmalarımız sürüyor. VAHARTÜDER’de İran bölgesinde turizm için çalışmaları yapıyor. Hoy, Salmas ve Urumiye ziyaretlerinin ardından buraya geldik. Çok olumlu gelişmeler oldu. Bu ziyaretimizde somut şeyleri çıkartalım dedik. Bu çerçevede Urumiye Belediyesiyle ikili ilişkilerin derinleşmesi adına karşılıklı bir protokolle iki kentte ofis kurulmasına karar verildi. Bu irtibat noktası DAKA ve Urumiye belediyesi arasında olacak" dedi.

İran’la ilişkileri çok önemsediklerini belirten Van Gölü Havzası Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, "İranı çok önemsiyoruz. Yaşadığımız depremde bizi ayakta tuttu. Bu bölgede ki insanlar zor şartlara rağmen Van’a gelmemezlik yapmadı. Korkmadan yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen alışveriş yapıp kenti mutlu etti. Bizde bu pazarın gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu için devletimiz ihalesini yaptı. Kısa sürede yapımına başlanacak. Son gelişmelerden ötürü ufak bir aksaklık olabilir. Ama genel itibariyle bu kapının modernizasyonu yapılacak" dedi.

Tebriz Başkonsolosu Çağlar Fahri Çakıralp acil olarak Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile ilgili hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Burada yapılan çalışmaların karşılıklı düşünülmesi gerektiğini ifade eden Çakıralp, Türkiye’den de buraya çok gelinmesi gerektiğini ifade ederek, "Tebriz bu bölgenin en büyük kenti. Doğu Azerbaycan eyaletinin de başkentidir. Türkiye’ye yönelik büyük bir sevgi var. Tabi Van buraya en yakın en güzel kenttir. Her açıdan potansiyeli var olan bir merkezdir. Yakın olması da ayrı bir avantaj. Gidiş gelişleri daha da arttırmak lazım. Sadece buradan değil karşılıklı düşünmek gerekir. İranlılar buna önem veriyorlar. Dengeli seyretmesini istiyorlar. Türkiye’nin doğu illerinde buraya ilişki doğru bilgiler yok. Dolayısıyla Türklerin bu tarafa daha fazla gelmeleri gerekir. Onlar Türkiye’yi bizim anlattığımızdan daha çok biliyorlar. Buraya Türk turist getirmek önemlidir. İşbirliğine açıklar. Bu işbirliğinde de eşit seviyede hareket edip ona göre pozisyon belirlersek başarmak şansımız daha yüksek olur. Ulaşım bu noktada çok önemli. Nevruzda sınır geçişleri sıkıntılı. Sınırda inanılmaz sıkıtılar yaşanıyor. Yaz bitti ancak kapı halen başlamadı. Turist çekmek istiyorsunuz ama sınır kapısı çalışmıyor. Bu Türkiye açısından büyük bir handikap. Bu kapı ile ilgili herkes baskı yapmalı. Burada her gün havayolu ulaşımı olmasına rağmen İranlılar buradan araçlarıyla Türkiye’ye gidiyorlar. Bu Van için önemli bir gelir. Ama siz kapıyı çalıştıramazsanız bu olmaz" dedi.

Ziyarete VAHATÜDER’den Başkan Yardımcıları Cumali Birol ve Turan Şimşek, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fatih Sevinç ve DAKA’dan uzmanlarının bulunduğu bir ekipte eşlik etti. Görüşmenin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle ziyaret sona erdi. İHA

Editör: Wan Haber