Diyarbakır Valiliği tarafından 'Dağkapı Burçlarının Onarımı ve İşlevlendirilmesi' projesi kapsamında burç restore ediliyor.
Dağkapı Burcu'nun bir bölümü çalışmaların ardından tanıtım bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi ve sergi salonu ile turizm danışma bürosu olarak faaliyet gösterecek. Diyarbakır'ın çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olduğunu belirten Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, her uygarlığın kendi kültürünü kaynaştırıp, yeni kuşaklara açık hava müzesi şeklinde sunduğunu söyledi. Vali Toprak, "Diyarbakır surları M.Ö. 3000 yıllarında kentte hüküm süren Huriler döneminde İçkale'nin yapıldığına dair ortak bir karar mevcuttur. Huriler'e dayandırılan İçkale'nin etrafı Bizans döneminde 349 yılında Bizans İmparatoru II. Konstantin, Sasaniler'e karşı şehrin etrafını surla çevirterek burayı bölgenin askeri ve idari merkezi durumuna getirmiştir. Türk devletleri tarafından da büyük ve kapsamlı onarımlar geçiren Diyarbakır surları, Selçuklular, Artuklular ve Osmanlılar döneminde büyük bir önem görmüştür. Tamamına yakın kısmı günümüze ulaşan ve her gelen medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır Kalesi, farklı dönemlerde sürekli onarım görmüştür. Valiliğimiz tarafından Diyarbakır'ın kültürel mirasının korunması ve turizme açılması adına Karacadağ Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı kapsamında 'Dağkapı Burçları'nın Onarımı ve İşlevlendirilmesi' projesiyle burcun onarımı yapılıyor. İlimizin önemli burçlarından olan Dağkapı Burcu'nun bir bölümü surlar tanıtım bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi üretimi ve satışı sağlanan çini, bakırcılık, ipek puşi, gümüşçülük gibi el sanatlarının sergilendiği ve bu el sanatlarının tarihi gelişiminin ziyaretçilere aktarıldığı bir sergi salonu ile turizm danışma bürosu olarak işlevlendirilecektir" dedi.
Diyarbakır surlarına bugün yapılan yoğun çalışmalarla cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeleriyle ele alınarak proje çizim ve restorasyon çalışmaları yapıldığını belirten Vali Toprak, "Valiliğimiz tarafından yapılan bu çalışmalarla Yedi Kardeş, Evli Beden, Urfa Kapı, Leblebi Kıran, Mardin Kapı, Nur Burcu, Fındık Burcu gibi özellikli burçlar ve sur duvarlarıyla birlikte Diyarbakır surlarının büyük bir bölümünün proje çizimi ve restorasyon çalışmaları yapılarak, korunmaya ve turizme en iyi şekilde kazandırılmaya çalışılıyor. Bu çalışmalarla Diyarbakır surları belki son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümünü yaşayacak olup, yoğun tahribattan uzaklaştırılarak Dünya Kültür Mirası listesinde hak ettiği yerini alacaktır. Dağkapı Burcu'nun tüm onarım ve işlevlendirme çalışmalarının Haziran 2013'e kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Projenin önemli özelliklerinden biri de insanlığın ortak ürünlerinden belki de en önemli yapı tasarımı olarak karşımıza çıkan 21. yüzyıla kadar her dönemde önemini koruyan Diyarbakır surlarının tarihi gelişiminin ve tüm detaylarının ilgililere bu proje kapsamında yine surlarda yer alan şehrin giriş kapısı olan bu burçta modern teşhir ve anlatım yöntemlerini kullanarak sunulmasıdır" diye konuştu.
(RB-YRT-CC-Y)

19.01.2013 12:31:38 TSI

Editör: Wan Haber