Da Vinci Robotu operasyonu gerçekleştiren cerrahın operasyonu uygulamış bulunduğu bölgeye yakından, 3 boyutlu olarak ve en ince ayrıntısını dahi kaçırmadan girerek görebilmesi sağlanıyor. Bu cihaz sayesinde en ufak sinir ve damarlar bile ayırt edilebiliyor. Böylece operasyon esnasında oluşabilecek olumsuz durumların da önüne geçiliyor. 

 

Herhangi bir açık ameliyatta cerrahın elinin ve aletlerinin giremeyeceği ya da hastaya zarar verebileceği hallerde dahi sakin, suni bir el gibi çalışan robot, cerrahın eli dışındaki tüm hareketleri birebir olarak hassasiyetle içe aktarıyor ve operasyonda riski minimuma indiriyor.


Sağlık Bakanlığı "Da Vinci" ismi verilen bu sistemi hastanelere kurmayı hedefliyor. 81 şehirin tamamında, her birinde en az 1 adet sistem kurulması planlanıyor. İlk etapta İstanbul'da, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine; Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine; Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kurulması hedefleniyor.

Editör: Wan Haber