Gelişmekte olan 8 ülkenin yer aldığı D-8 ülkeleri, suyun günümüzde ve gelecekte en verimli şekilde kullanılması ve dünya barışına daha fazla hizmet etmesi amacıyla İstanbul'da bir araya geliyor.
Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan D-8 ülkelerinin bakanları, 21-23 Şubat 2013 tarihleri arasında İstanbul'da bir araya gelecek. 3 gün sürecek D-8 Su İşbirliği Toplantıları'nın ana gündemini su kaynakları, uluslararası su sorunlarının giderilmesi ve su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesi projeleri oluşturuyor. Suyun başta Ortadoğu olmak üzere dünyaya daha fazla barış getirmesi için kullanılmasının önemine de işaret edilecek.
Toplantıya katılacak olan ülkelerin bakanları, görüşlerinin bir kısmını paylaştı. Bu kapsamda oluşturulan raporlarda Türkiye su kaynağı anlamında İsviçre'ye benzetildi. Böylece Ren Nehri üzerine yapılan anlaşmaların Ortadoğu'ya örnek teşkil etmesi düşünülüyor. Avrupa Birliği'nin kömür ve çelikle kurulduğunun hatırlatıldığı raporda, aynı birleşmenin Ortadoğu'da su ile olabileceği fikri de ortaya çıktı. Raporda ayrıca "Arap Baharı" sonucunda ortaya çıkan yeni yönetimlerin su meselesinde daha başarılı olacağının ümit edildiği de vurgulandı. Rapora göre medya ve sanat, Ortadoğu su problemlerini çözmek için önemli bir araç olarak kullanılabilecek.
Teknik toplantı sonrası toplantı içeriğini ve alınan kararları özetleyen bir rapor oluşturulacak. Bu rapor bakanlar toplantısında gündeme alınacak. Bu toplantıda Teknik Toplantı Raporu haricinde bir bildiri imzalanacak. Bu bildiri önceden hazırlanarak, D-8 ülkesi bakanlarına iletilecek.
(PS-CC-Y)

28.01.2013 10:47:33 TSI

Editör: Wan Haber