SİVAS - Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ve Cumhuriyet Üniversitesi arasında 'SWIR Dedektörü Geliştirilmesi, KANGAL' projesinin sözleşmesi imzalandı.

Cumhuriyet Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan Teknolojik Kazanım Yol Haritası Projeleri kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi'nde başlayacak olan 'SWIR Dedektörü Geliştirilmesi, KANGAL' projesinin imza töreni Ankara'da yapıldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Tekonoloji Üniversitesi'nin de proje sözleşmesi imzaladığı törende alt yüklenici sözleşmelerinin imzalanmasının ardından Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'a şilt takdim edildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada, "Gece olumsuz hava koşullarında görüş ve gözetleme olanağı sağlayan elektro-optik sistemlerin en önemli bileşenlerinden Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, dünyada sınırlı sayıda gelişmiş ülkelerin sahip olduğu bir teknolojidir. Uzun ve kapsamlı bilimsel araştırmalar gerektiren Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, bilim ve teknolojinin en gelişmiş olanaklarını kullanan uygulamalarıyla savunma alanında etkinlik ve üstünlük sağlamaktadır. Başta kritik teknolojilerin üretilmesini de tetikleyen nitelikteki Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi konusundaki Ar-Ge çalışmaları, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda başlatılmıştır. Bugün sözleşmeleri imzalanan projeler ile başlanan bu çalışmalara hem ivme hem de teknolojik derinlik kazandırılması hedeflenmektedir. İmzalanan Eymir, Gediz ve Kangal sözleşmeleri ile cisimlerden yayılan veya yansıyan ve gözümüzle göremediğimiz kızılötesi ışınları algılayıp elektrik sinyaline çeviren elektro-optik kızılötesi algılayıcıların temel yapıtaşlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Törene, Rektör Kocacık, Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ASELSAN yetkililerinin yanı sıra proje yürütücüsü Prof. Dr. Sezai Elagöz, Proje Araştırmacısı Prof. Dr. Hüseyin Sarı, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Amirov, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar ve CÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ayan da katıldı.

REKTÖR, BAKAN YILMAZ'I ZİYARET ETTİ

Bu arada Prof. Dr. Kocacık, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Bakan Yılmaz, "Üniversitenin büyümesi ve tercih edilen bir konuma gelmesi için her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.
İsmet Yılmaz'a tablo hediye eden Rektör Prof. Dr. Kocacık, üniversiteye göstermiş olduğu ilgi, katkı ve destekten ötürü teşekkür etti.

Bakan Yılmaz ise Cumhuriyet Üniversitesi'nin gelişmesi için ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini dile getirerek, "40 bin civarında öğrencisi olan Üniversitemizin büyümesi ve tercih edilen bir konuma gelmesi için her türlü desteği vermeye hazırız." şeklinde konuştu.
CİHAN

Editör: Wan Haber