Hacı Yılmaz - Vansesi Gazetesi

Van'da dini bayramlar öncesi caddelerin, sokakların gelişigüzel şekilde trafiğe kapatılarak seyyar satıcılara açılması, şehrin panayır alanına dönüştürülmesi sorun olmaya devam ediyor.  Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'na günler  kala Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılarak seyyar satıcıların tezgah  açmasına izin verilmesinin kendilerini mağdur ettiğini söyleyen esnaflar, Van'a yakışmayan bu keyfiliğin önlenmesini istediler.

Valiliği, belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odları Birliği'ni Kurban Bayramı öncesi düzen ve disiplini sağlamak, gerekli önlemleri almak üzere göreve davet eden esnaflar aksi durumda kira, vergi, personel vb. giderleri karşılayamayacaklarını söylediler.  İş yapma dönemlerinin bayram öncesi  günler olduğunu  ifade eden  esnaflar seyyarlar için bayram öncesi   belli bir bölgenin tahsis edilmesini dile getirdiler.

Yetkililere çağrıda bulunan esnaflar Kurban Bayramı'nda Cumhuriyet Caddesi'nin kapatılmamasını istediler. Esnaflar, Cumhuriyet Caddesi'nin kapatılması aynı zamanda alternatif yolların olmamasından dolayı trafiği  etkilediğini  ifade ettiler.

"Bayram öncesi cadde işgal edilmesini istemiyoruz"

Cumhuriyet Caddesi esnaflarından Öz Diyarbakır Kadayıfçı Cevdet Usta işletmesi yetkilisi Vedat Alabay caddenin trafiğe kapatılması ve seyyar satıcılar tarafından işgal edilmesinin kendilerini mağdur ettiğini belirterek, "Bilindiği gibi Cumhuriyet Caddesi Ramazan Bayramı'nda kapatılarak seyyar satıcılar tarafından işgal edilmişti. Tabi bu durum Cumhuriyet Caddesi esnalılarını mağdur etti.  Van'a yakışmayan görüntüler oluştu. Bu mağduriyeti bayram öncesi yaşamak istemiyoruz. Seyyar satıcıların burada tezgah açması aynı zamanda caddenin kötü görünmesine de neden oluyor. Biz çok yüksek kiralar veriyoruz. Yüksek giderlerimizi var.  Cadde esnafı olarak tüm hazırlıklarımızı bayrama göre yapıyoruz. Zaten yılda iki bayram iş yapabiliyoruz. Cadde kapatıldığı zaman alışveriş yapmak isteyen vatandaşlarımız caddeye giremiyorlar bu nedenle bizim işlerimiz duruyor.  Kebapçı, hamam sobasında çay yapan çaycı, ciğerci, sokak ortasını kaldırımları keyfine göre işgal ediyor. Gerçekten seyyar satıcılık yapanlar için bir yer tahsis edilsin. Bu bayram öncesi cadde de tezgah açılmasını, kaldırımların seyyar kahveci,  ciğerci tarafından işgal edilmesini istemiyoruz. Yetkililerin bu keyfiliğe yasa dışıcılığa izin vermemesi gerekiyor. Burası köy değil. Esnaf zaten zor günler geçiriyor.  Yasal yükümlülüğü olan, vergi veren denetlenen biziz. Kayıt dışılığa müsaade edilmemesi gerekir. Kira, vergi, işçi maaşı, vb. giderlerimizi karşılayamıyoruz. Caddenin trafiğe kapatılması tüm Van'a kötü  şekilde etki ediyor. Yetkilileri, meslek odalarını göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Caddenin kapatılması esnafta ciddi bir iş kaybına neden oluyor"

Kuyumcu Emrullah işletme sahibi Emrullah Ölmez ise, "Bu cadde şehrin ana merkezi ve yüzüdür. Cumhuriyet Caddesi'nin geçtiğimiz bayram kapatılması bizi de vatandaşları da çok mağdur etti.  Aynı mağduriyeti bu bayramda yaşamak istemiyoruz. Caddenin kapatılmasını esnaflar olarak istemiyoruz.  Cumhuriyet Caddesi üzerinde iş yeri olan esnaflar büyük kiralar ödüyor. Bunların yanı sıra işçi, vergi ve diğer giderlerimiz var.  Cadde geçtiğimiz bayram adeta Rus pazarına çevrilmişti. Van'a, şehrin merkezine yakışmayan görüntüler oluştu. Bu denli keyfilik hiçbir yerde yoktur. Caddenin keyfi olarak kapatılması, işgal edilmesi ciddi olarak kayıt dışılığa ve iş kaybına neden oldu. Cadde trafiğe açık olduğu zamanlar insanlar aileleriyle birlikte arabasıyla gelip burada işlerini hemen halledip gidebiliyor. Caddenin kapatılması güvenlik açısından da sıkıntı yaratıyor. Buradaki kaldırımlar işgal edildiği zaman esnaflar iş yapamıyor" şeklinde konuştu.

"Caddenin kapatılmasını doğru bulmuyoruz"

Kutlu Optik İşletme sahibi Salih Kutlu caddenin kapatılmasını istemediklerini belirterek "Zaten işlerin olmadığı bir dönemdeyiz. Diğer yandan da trafik için alternatif bir yol olmayınca, buradaki esnafın önünü seyyar satıcılar kapatınca esnaf mağdur duruma düşüyor. Bilindiği gibi Cumhuriyet Caddesi'nde kiralar yüksek. Bırakın caddeyi dükkanlarımız bile işgal altında kalıyor.  Kaldırımlarda sokak ortasında ne olduğu belli olmayan etleri pişiren, kazanlarda çay yapan, bayramdan bayrama seyyar satıcılık yapanların işgalini istemiyoruz. Belediye bu insanlarımız için uygun yer ayarlasın. Bu yüzden caddenin kapatılmasını doğru bulmuyoruz ve aynı mağduriyeti bu bayram da yaşamak istemiyoruz. Cadde açık olduğu zaman vatandaşlar alış veriş yapabiliyorlar. Cumhuriyet Caddesi'ni sadece esnaf açısından değil de bağlantı yolu olarak da düşünmek lazım. Şehrin bir ucundan diğer ucuna bağlantı yolu bir tek Cumhuriyet Caddesi'dir. Sadece Cumhuriyet Caddesi değil, diğer caddeler, diğer sokaklarda da  sorun yaşanıyor. Van'a yakışmayan esnafı, vatandaşı mağdur eden seyyar işgalini istemiyoruz. Bundan dolayı caddenin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Cadde ile kimsenin zaten ilgilendiği yok. Bu durum bizi zaten iyice sıkıntıya sokuyor. Bir diğer hususta esnafın sadece yılda iş yapacağı iki bayram dönemi var. Bu bayramlarda da cadde kapatılarak seyyarların işgaline izin verildiği zaman yüksek kiralar ödeyen esnaf iş yapamıyor. Caddenin kapatılmaması esnaf açısından çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz" dedi.

"Vergi mükellefi olanda, mağdur olanda biziz"

Tüdors Giyim Mağazası Müdürü Suat Işık, "Caddenin trafiğe kapatılması seyyarlar tarafından işgal edilmesi bizi ciddi anlamda etkiliyor.  Bayram için getirdiğimiz ürünlerimiz elimizde kalıyor. Buda bizi olumsuz etkiliyor. Yetkililerden caddenin bayramda kapatılmasını istemiyoruz. Cadde esnafı olarak yüksek meblağda kiralar veriyoruz. Vergi mükellefi olan, personel istihdam eden biziz ama mağdur olanda biziz. Bayramlarda iş yapamadığımız için kiralarımızı dahi çıkaramıyoruz. Buda bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Seyyarlar tarafından cadde ve kaldırımların işgal edilmesi yanlıştır. Van'a yakışmayan görüntülerin oluşmaması için gerekli önlemin alınmasını  yetkililerin, meslek odalarını  gerekli girişimleri yapmasını istiyoruz. " ifadelerini kullandı.

"Van bayram öncesi Afganistan'a, Pakistan'a dönüşüyor"

Cumhuriyet caddesinin bayram öncesi trafiğe kapatılarak seyyarlar tarafından işgal edilmesinin kabul edilebilir bir durum olamadığını belirten diğer esnaf ve vatandaşlar "Van bayram öncesi Afganistan'a, Pakistan'a dönüşüyor. Bu tür görüntüler Büyükşehir olan Van'a yakışmıyor.  Esnaflarda, vatandaşlarda mağdur oluyor. Seyyarlar için belediye uygun bir yer tahsis edebilir. Özellikle caddelerde, kaldırımlarda  et, ciğer, kebap, çay satılması önlenmelidir.  İstismara izin verilmemelidir. Bu insanlar satış yapacaklar ise uygun yerler tahsis edilebilir. Cumhuriyet caddesi trafiğe kapatılmamalıdır. Bütün caddelerde, sokaklarda gerekli düzenleme disiplin sağlanmalıdır. Başta Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, TSO, ESOB ve diğer ilgili kurumlar üzerlerine düşen  sorumlukları yerine getirmeleri gerekiyor" dediler.

Editör: Wan Haber