Umut Oran, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, “Ruhsatı olmayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı elektrik abonesi olmadan, kaçak olarak mı elektrik kullanıyor? Sarayın aylık tahmini 700.000 TL’lik elektrik faturası, ‘kayıp kaçak bedeli’ olarak Ankaralılara, İç Anadolu Bölgesi abonelerine mi fatura edilecek?” diye sordu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sunan CHP’li Umut Oran, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Yasalar karşısında halen kaçak ve ruhsatsız yapı olan Alparslan Türkeş Bulvarı üzerindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik aboneliği var mıdır? Abonelik gerçekleşti ise dosyasına göre kim talepte bulunmuş, abonelik işlemini kim gerçekleştirmiştir?

AOÇ’de bulunan kaçak konumundaki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın imar ve iskân ruhsatı olmadan elektrik abonesi olduğu doğru mudur?

29 Ekim 2014 tarihinden bu yana kullanılmaya başlanılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, abone olmadan mı elektrik harcamaktadır, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaçak elektrik mi kullanmaktadır?

Cumhurbaşkanlığı Sarayında kaçak elektrik kullanılmaya devam edilecekse, aylık 700.000 TL’lik fatura bedeli İç Anadolu Bölgesindeki, Ankara’daki tüm elektrik abonelerine ‘kayıp kaçak bedeli’ olarak mı paylaştırılacaktır? Bu durumda İç Anadolu Bölgesindeki elektrik abonelerine aylık kaçar TL’lik kayıp kaçak bedeli yansıtılmış olacak?

Kurulu elektrik gücünün 10.000 kVA (Kilovolt amper), aylık elektrik tüketiminin ise yaklaşık 1.800.000 kilovat saat olacağı belirtilen bu yapı için herhangi bir kaçak elektrik cezai işlemi uygulandı mı, uygulanacak mı?

Kaçak elektrik kullananlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 163′üncü maddesi uyarınca ‘karşılıksız yararlanma’ suçundan dava açılmıyor mu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için bu konuda ihbar veya suç duyurusunda bulunan oldu mu?

Ayrıca TCK’nın 1-5 yıl arasında hapis cezası öngören 184′üncü maddesi kapsamında ruhsat olmadan elektrik abonesi olunması söz konusu mudur? Bu suç kapsamında hakkında işlem yapılanlar var mıdır, varsa isimleri nedir?” (Zete)

Editör: Wan Haber