Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Suriye'de olup bitenleri seyrederken sanki kendi evimizin içi yanıyor, yıkılıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya geldi. İki lider, El Kubba Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Basın toplantısında konuşma yapan Gül, görüşmede Suriye başta olmak üzere bölgeyi ilgilendiren önemli konuları konuştuklarını söyleyerek, "Dışişleri bakanlarımız bu konuda çalışıyorlar. Ümit ederiz ki Suriye'deki akan kanın durmasına katkımız olacak" dedi.
Filistin konusunu da ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu konuda Mısır'ın yaptıklarını takdir ettiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, köklü dostluk ve kardeşlik bağları bulunan Mısır'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Mekke İslam Zirvesi'nde ve Mursi'nin Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyareti dolayısıyla birkaç kez görüştüğünü dile getiren Gül, bu görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgeyle ilgili meseleleri tartışma imkanı bulduklarını belirtti.
Gül, Mısır'ın 12. İİT Zirvesi'ni toplayarak büyük bir organizasyon gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Bu başarıdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. 2016'ya kadar sürecek dönem başkanlığınızda da başarılar diliyorum" dedi.
Zirvede, bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılması ve dönem başkanlığını Türkiye'nin üstlenmesi kararı aldıklarını belirten Gül, bu konuda verdiği destekten ötürü de Mursi'ye teşekkürlerini sundu.
Mısır'ın demokrasiye giden yolda başarılı olacağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Arap Dünyası'nın amiral gemisi olarak gördüğümüz Mısır'ın demokrasiyi tüm gelenek ve kurumlarıyla gerçekleştirmesi sadece Mısır için değil bütün Arap Dünyası ve İslam Dünyası için çok büyük anlamlar ifade edecektir. İnanıyorum ki Mısır bu yolda çok başarılı olacaktır" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, dün Türkiye-Mısır ve İran arasında gerçekleştirilen toplantıya ilişkin olarak, "Bu toplantıdan ne sonuç çıktı? Sayın Ahmedinejad'ın Suriye rejiminin yanında koşulsuz durmasını geriye çekebildiniz mi? Ne mesajlar verdiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şu cevabı verdi:
"Suriye konusunun hepimiz için birinci öncelikli konu olduğunu söylemek isterim. Suriye'de olup bitenleri seyrederken sanki kendi evimizin içi yanıyor, yıkılıyor ve kendi insanlarımız ölüyor gibi görüyoruz. Suriye meselesi bu kadar çok içimizi yakıyor.
Dünkü konferans marjında, bunun için, Mısır, İran ve Türkiye olarak bir araya geldik. Suudi Arabistan da çok yakın bu konuyla ilgileniyor ama biz üçümüz bir araya geldik. Burada her şeyi çok açık konuştuk kendi aramızda. Suriye'nin bu şekilde kendini tüketmesine fırsat vermemek için bazı çalışmalar başlattık, dışişleri bakanlarımız bunların detaylarını şu anda konuşuyorlar. Ümit ederim ki bu kötü gidişatın durmasına katkımız olur."
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ise konuşmasında, Suriye, Mali ve Filistin konularının ele alındığına değinerek özellikle Filistin konusunda uluslararası toplumun üzerine düşen görevi yapması gerektiğini savundu.
Mursi, "Gerçekten bakılırsa Suriye konusu hepimizi üzen bir sorundur. Suriye'de bir an önce kan dökülmesini durdurmak bizim için temel bir meseledir ve önemli noktaların başında yer almaktadır. Ve ümit ederiz ki bunda başarılı oluruz" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Mursi'ye ülkede kendi aleyhinde yapılan protestolar hakkında ne düşündüğüne ilişkin yönelttiği soruya ise Mursi şöyle cevap verdi:
"Birkaç ay içerisinde parlamento seçimleri yapılacak ve biz demokratik dönüşüm hareketimizi halkımızla gerçekleştirmek için emin adımlarla ilerlemekteyiz. Mısır büyük bir ülkedir ve demokrasi yönünde büyük dönüşümlere tanık olmaktadır. Sizin de gördüğünüz üzere bizim ülkemizde hali hazırda görüş bildirmek ve protestoda bulunmak için herhangi bir kısıtlama yok. Bundan dolayı da insanlarımız kendi protestolarını düzenlemektedirler. Mısırlıların tamamı şuan özgürdürler ve kendi tarihlerini kendi elleriyle yazmaktadırlar ve her zaman yeni ufuklara intikal etmektedirler."
Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün geç saatlerde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
(CC-YHY-D)

07.02.2013 20:27:07 TSI

Editör: Wan Haber