Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin davetine icabetle, 6-7 Şubat 2013 tarihinde Kahire'de düzenlenecek "12'nci İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi"ne katılacak.
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; İİT Zirvesi'nin, 'İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar' teması altında gerçekleştirileceği belirtilirken, daha önce Senegal ve Mekke'de gerçekleştirilen zirvelerden bu yana İslam alemindeki işbirliği faaliyetlerinde yaşanan gelişmelerin ele alınacağı bildirildi. Zirvede İİT'in önümüzdeki döneme ilişkin stratejisinin şekillendirileceği de açıklamada belirtilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kahire'ye 5 Şubat Salı günü intikal edeceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı sıfatıyla, İSEDAK'ın önceki Zirve'den beri hayata geçirdiği başlıca projeleri konu alan "İlerleme Raporu"nu açıklayacağı ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, KATILIMCILARA HİTAP EDECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kahire'de katılacağı zirvede "Filistin'deki Yerleşimler" başlıklı özel oturumda katılımcılara hitap edeceği belirtilirken, İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu meseleler ve önündeki fırsatlar konulu bir konuşma yapacağı da bildirildi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün zirveye katılan diğer liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştireceği ifade edilen açıklamada, "İİT, İslam'ın içerdiği barış ve kardeşlik mesajının uluslararası camiaya doğru ve etkili biçimde aktarılmasında merkezi rol oynamaktadır. Bölgesel gelişmelerin de gündemi yoğun şekilde işgal ettiği bir dönemde toplanacak olan 12. İİT Zirvesi, bu anahtar rolün daha da güçlendirilmesine yönelik müşterek gayretlerin koordinasyonunu ve İslam dünyasının gerek kendi içindeki, gerek diğer küresel aktörlerle yürüttüğü diyalog ve işbirliğinin pekiştirilmesini sağlayacak, Teşkilat'ın üzerine düşen sorumluluğun ve görevlerin yeniden tanımlanmasına olduğu kadar, kapsayıcı bir strateji ışığında inisiyatif almasına da yardımcı olacaktır" denildi.

GÜL VE MURSİ BAŞ BAŞA VE HEYETLER ARASI GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da gerçekleşen devrimin ardından Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile de baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirerek, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 25 Ocak Tahrir Devrimi'nden 1,5 ay sonra Mısır'ı ziyaret etmiş, daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yi de Ankara'da misafir etmişti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Mısır ziyaretine ilişkin olarak Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamada şu bilgiler yeraldı:
"Tahrir Devrimi ertesinde Türkiye'den Mısır'a Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılacak bu ilk resmi ziyaret münasebetiyle, Türkiye'nin Mısır'daki tarihi dönüşüm sürecine verdiği güçlü destek teyit edilecek, Akdeniz havzasındaki iki halk arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, ikili ve bölgesel konularda yürütülen verimli işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesi imkanları ayrıntılarıyla ele alınacaktır."
(AT-YHY-Y)

04.02.2013 18:18:23 TSI

Editör: Wan Haber