Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'ye bazı üye ülkelerin ön yargılı davranışlarından dolayı müzakere sürecinin çok arzu edilen şekilde işlemediğini belirterek, "Sayın Başbakan her şeyden önce buna sitem ediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gül, bir gazetecinin "Şanghay Beşlisi konusunda alternatifler gündeme geliyor. Sayın Başbakanın da üyelik süreciyle ilgili olarak AB ülkeleriyle tekrar görüşülebileceğini söylemişti. Siz bu durumu ve son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "AB ile tam üyelik müzakereleri süreci içerisindeyiz. Maalesef bazı üye ülkelerin ön yargılı davranışlarından dolayı bu müzakere sürecinin çok arzu ettiğimiz şekilde işlemediği de bir vakadır. Sayın Başbakan her şeyden önce buna sitem ediyor. Ayrıca Şanghay ile AB bunlar birbirine alternatif de değildir. Farklı farklı organizasyonlardır. Türkiye bu müzakere sürecini başarıyla bitirmek istiyor aslında. Biz bu müzakere sürecini bitirdikten sonra isteyen AB üyesi ülke referanduma gidebilir, ki bazıları gidecek. O zaman halklarına sorarlar, isterlerse evet derler, isterlerse hayır derler. Türkiye şu anda kendi evinin içini düzene koymuş ve kendi AB kriterlerini kendisi daha çok uygulamak için uğraşan bir ülke. Bazı noksanlarımız var, bunları tamamlamak için yeni yasalar, yeni düzenlemeler hep yapılıyor. Bu işi böyle görmeniz gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

"BU KONUDA BEKLENTİLERİN, FİİLİ YAPILANLARDAN ÇOK DAHA İLERİDE OLDUĞUNU GÖRÜYORUM"
İmralı süreciyle ilgili son değerlendirilmesinin sorulması üzerine de Gül, "Türkiye'nin gündeminin en büyük konusunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu meseleyi Türkiye gündeminden çıkartmak için de hepimizin, herkesin samimi ve yoğun bir faaliyet içerisinde olduğuna da bütün millet, herkes şahittir. Açıkçası bu konuda beklentilerin, söylediğiniz süreç çerçevesinde fiili yapılanlardan çok daha ileride olduğunu görüyorum. Bu da halkın da, herkesin de iyi niyet içerisinde olduğunu göstermektedir. Ümit ederim ki terör örgütü de bu mesajı alır ve yapması gerekenleri bir an önce yapar" dedi.
(TB-ÖZ-Y)

04.02.2013 15:31:07 TSI

Editör: Wan Haber