Brezilya’da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e azil davasının başlaması yönünde oy kullandı. Senato’da 20 saatten fazla süren oturumun sonunda 55 Senatör azle ‘evet’ derken, 22’si ‘hayır’ oyu kullandı.

Rousseff 2014’te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

İddiaları reddeden Dilma Rousseff’in oturumu iptal ettirmek için Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvuru reddedilmişti.

Rousseff yargılanması süresince cumhurbaşkanlığı görevini yardımcısı Michel Temer yürütecek.

Davanın altı ay sürebileceği, dolayısıyla da Rousseff’in Ağustos ayındaki Rio Olimpiyatları sırasında görevde olmayacağı belirtiliyor.

Brezilya’nın ilk sosyalist kadın başkanı

Haziran 2005’te Başkan Lula tarafından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekterliğine atanarak bu göreve getirilen ilk kadın olan Dilma Roussef bir iktisatçı.  Bulgaristan’dan göçen bir ilkokul öğretmeninin kızı olan Roussef Belo Horizonte’de mutena bir çevrede büyümüş ve gençliğinde sosyalist mücadeleye atıldıktan sonra 1964 askeri faşist darbesine başkaldıran solcu kent gerillalarına katılmıştı. 1970-72 arasında yakalanarak hapse atılmış ve ağır işkence görmüştü.

Roussef hapisten çıktıktan sonra Porto Alegre’ye yerleşerek 30 yıl boyunca orada Carlos Araújo ile birlikte yaşadı. Birlikte Rio Grande do Sul eyaletinde Demokrat İşçi Partisi’nin kuruluşuna katıldılar. Roussef birçok seçim kapmpanyasında aktif rol aldıktan sonra Alceu Collares’in eyalet başkanlığı döneminde, Porto Alegre yerel yönetimin Maliye Bakanı oldu. Daha sonra Hem Collares hem Olivio Dutra döneminde Rio Grande do Sul eyaleti Enerji Bakanlığı yaptı. 2000’de Dutra kabinesindeki ayrılıkların ardından Demokratik İşçi Partisi’nden ayrılarak Lula’nın İşçi Partisi’ne katıldı.

Rousseff  2002’de başkanlığa aday olan Luiz Inácio Lula da Silva’nın kampanyasında yer aldı ve Lula’nın kurduğu hükümette Enerji Bakanı oldu. 2005’te bir rüşvet skandalının ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri José Dirceu’nun istifası üzerine bu göreve atandı ve başkanlığa aday olduğu güne kadar bu görevi yürüttü.

2010’da ikinci turda oyların yüzde 56’sını alarak Brezilya’nın ilk sosyalist kadın başkanı oldu.

2014’te yine ikinci turda bu kez oyların yüzde 51’ini aldı ve bir kez daha devlet başkanı seçildi.

Editör: Wan Haber