Allah (cc) cuma gününü Müslümanlara mübarek kılmıştır.  Cuma gününün diğer günlere göre pek çok üstünlüğü fazileti bulunmaktadır.

Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamberimiz, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır.” buyuruyor.

Yine başka bir hadisi şerifte ise şöyle buyrulmaktadır. “Ameller, pazartesi ve perşembe günleri Allah’a arz edilir. Cuma günü de peygamberlere, anne ve babalara arz edilir. Onun hasenatıyla sevinirler. Yüzleri aklaşır, parlar. Öyle ise Allah’tan korkunuz, ölülerinize eziyet vermeyiniz.” Tirmizi

CUMA GÜNÜ İCÂBET SAATİ NEDİR, NE ZAMANDIR?

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
"Onda (Cuma gününde) bir an vardır ki eğer bir Müslüman namaz kılarken (ibâdet ederken) o vakte rastlar ve Allah’tan bir şey isterse onun dileğini kuşkusuz verir" (Buhârî – Müslim)
İcâbet saatinin cuma gününün hangi vaktinde olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hadis-i şerîfinde şöyle buyuruyor:

O (icâbet saati) imamın minbere oturduğu andan, namazın kılındığı vakte kadardır (Müslim)

İcabet saatinin ne zaman olduğu noktasında, zevalden itibaren namazın başlamasına, imamın minbere çıkmasından namazın bitimine ya da ezandan itibaren namazın eda edilmesine kadar devam ettiği, ayrıca fecir ile güneşin doğuşu, ikindi namazı ile güneşin batışı arasında olduğu şeklinde çeşitli görüşler ileri sürülmüş. Hâkim’in Müstedrek eserinde belirtildiği üzere Efendimiz Hz. Muhammed (sas), “Ben onu biliyordum, ancak Kadir Gecesi gibi o da bana sonradan unutturuldu.” buyuruyor.

cuman-amazi.jpg

CUMA GÜNÜ YAPILMASI SÜNNET OLAN İBADET VE DAVRANIŞLAR

Peygamber Efendimiz şöyel buyurmaktadır:

Kuşkusuz en faziletli gününüz, cuma günüdür. Bu nedenle o gün bana çok salâtü selâm getiriniz. Çünkü sizin salâtü selâmınız bana ulaştırılır. (Ebû Dâvûd – İbni Mâce – Nesâî)

Dinimizde çok  önemli  olan Cuma gününde yapılması sünnet kabul edilmiş bazı davranışlar bulunmaktadır.

-Boy abdesti almak (bazı âlimlere göre farzdır), bıyıkları kısaltma, tırnak kesme vb. bedenî temizlikleri yapmak, misvak veya fırça ile dişleri temizlemek.

-Sabah namazında Secde ve Dehr sûrelerini okumak.

-Güzel elbise giymek, güzel koku sürünmek.

-Camiye erkenden gitmek.

-Kehf Sûresi’ni okumak.

-Cuma namazında ise Cum’a ve Münâfikün veya A’lâ ve Gâşiye sûrelerini okumak.

-Dua ve zikir yapmak, Hz. Peygamber’e salâtü selâm getirmek.

CUMA GÜNÜ YAPILMASI HOŞ OLMAYAN ŞEYLER

Cuma günü, bayram günü olduğundan, bir gün önce veya sonrası olmaksızın sadece o güne has oruç tutmak mekruh. Camiye ezandan sonra girmek; zaruret olmaksızın, imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak ve cuma namazı vakti girdikten sonra namazı kılmadan yolculuğa çıkmak ise dinen kerih görülmüş.

Editör: Wan Haber