Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, son 1 yıl içerisinde çeşitli akademik birimlerde yürütülmekte olan 1408 projeye üniversitesinin 'Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu'ndan yaklaşık 8 milyon TL tutarında destek verildiklerini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Güçbirliği tarafından düzenlenen Bölgesel Kalkınmada Üniversiteler konulu toplantıda yaptığı sunumda Türkiye'nin kendini doğru konumlandırabilmek ve gelişmiş ülkeler arasına girebilmek için hangi teknoloji alanlarına odaklanması gerektiğini belirlemek zorunda olduğunu belirtti. Kibar, "Bunun içinde 2001-2003 yılları arasında Türkiye'nin Bilim ve Strateji belgesi hazırlandı. 2003-2023 yıllarını kapsayan 'Vizyon 2023 Teknoloji Öngörüleri' projesinde öne çıkacak sektörler belirlendi ve bunlarla ilgili projeler yapılmaya başlandı. Ama tüm bu sektörlerde kritik sektör nitelikli insan olduğu bir gerçek olarak ortaya çıktı" dedi.
Rektör Kibar, bilgi toplumu, bilgi ekonomisi diye yeni küresel bir olguyla karşı karşıya olduklarını da kaydederek, "Burada diğerlerinin ekonomik gücü, bilgi ve öğrenim düzeyleri ile toplumların ve ülkelerin rekabet gücü ise beşeri ve sosyal sermayeleri ile ölçülür hale geldi. Dolayısıyla beşeri ve sosyal sermaye yani insan faktör gerçekten çok kritik öneme sahip olarak gündemimize geldi. Adana'nın önünde iki önemli ödev var. Birincisi öncelikli teknoloji alanlarını belirleyecek. İkincisi bu alanlarda çalışacak nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayacak. Tabi bu uzun dönemde eğitim ve insan kaynakları stratejisinin belirlenmesini gerektirmekte. Çünkü küreselleşme ile yerelleşmenin iç içe geçtiği hatta birbirini beslediği tarihi bir süreçten geçmekteyiz" diye konuştu.
Kibar, bölgesel gelişmenin öncü aktörlerinden birinin de üniversiteler olduğuna dikkat çekerek, üniversitelerin bulunduğu bölgede bilgi kümelenmesini gerçekleştirdiği ölçüde bölgesel gelişmeye daha çok ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.
Çukurova Üniversitesi'nin açıldığı 1973 yılından bu yana ön lisan programlarından 138 bin, lisans programında ise 38 bin mezun verdiğini aktaran Rektör Mustafa Kibar, "Yüksek lisans bitiren 11 bin, doktora almış öğrenci sayısı da 2 bini aşmış durumdadır. Yani toplam mezunumuz 131 bini aşmıştır. Bilgi üretme konusunda üniversiteler bir bilimsel kaynak merkezi, yani temel bilgi üreticisi olarak bulundukları bölgenin kalkınma faaliyetlerini destekleyebilmek için araştırmalar ve projeler yürütürler" ifadelerini kullandı.
Kibar, son 1 yıl içerisinde çeşitli akademik birimlerde yürütülmekte olan 1408 projeye Çukurova Üniversitesi'nin 'Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu'ndan yaklaşık 8 milyon TL tutarında destek verildiğini vurgulayarak, "Dış destek de çok önemli. Öğretim üyelerimiz 2011-2012 yılında 104 TÜBİTAK projesi için 8 milyon TL. 28 Santez projesi için 1.8 milyon TL. 31 Avrupa Birliği projesi için ise 2.3 milyon TL olmak üzere toplam 7.1 milyon TL'lik dış destek sağlamışlardır" dedi.
(ERN-AKL-Y)

07.12.2012 18:33:06 TSI

Editör: Wan Haber