Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) öğrencileri, İstanbul'da düzenlenen AB-Türkiye Boğaziçi Gençlik Konferansı'na katılarak, Sivas'ın gelişmesine katkı sağlayacak çalışmaları inceleyip karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Konferansın kendileri için oldukça yararlı olduğunu dile getiren CÜ Sosyoloji Bölümü öğrencisi Arzı Yeliz Bilgen, üniversite olarak Sivas'ın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması ve kentin gelişimi için proje ürettiklerine dikkat çekti. Bilgen, "Üniversitemiz, Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'ın destekleriyle sürdürülebilir kalkınma için Sivas'ın potansiyelini harekete geçirecek projeler üretmek üzere harekete geçtik. Çalışmalarımızın kentimize yararlı olabilmesi için iyi örnek olarak nitelendirilen başarılı projeleri incelemeye ihtiyacımız var. Benzer projeler nasıl başarılı oldu? Sorunlarını nasıl çözdüler? Sorularına yanıt bulabileceğimiz yerlerin başında da Avrupa Birliği geliyor. Amacımız, Sivas'ın kültürel, coğrafi ve jeopolitik gücünü kullanarak, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal gelişmede örnek gösterilen bir kent haline getirebilmek. Bugün Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan karayolu Sivas'tan geçecek. Diğer yandan hızlı tren projesiyle Ankara, Sivas'la komşu olacak. 2023 stratejilerinde, turizm, lojistik, ticaret gibi önemli konuların hepsinde Sivas'ın önemi özellikle vurgulanıyor. Bu konuda yapılacak çalışmalarda, üniversite olarak sanayi ve ticaret sektörleri, yerel yönetimler gibi yerel dinamiklerle ve çevre illerle işbirliğini geliştirmek, yenilik yapmak zorundayız. Toplantıda tartışılan bilgi akışını hedefleyen ağ oluşturulması ve AB-Türkiye ilişkileri konusunda diyalog temaları kentimizin gelişmesi açısından bizlere önemli tecrübeler kazandırdı." dedi.
Konferansta, AB'nin 8 ülkesinden ve Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'dan gelen üniversite öğrencileriyle ağ oluşturulması, karşılıklı anlayışın teşvik edilmesi ve AB-Türkiye ilişkileri konusunda diyaloga girilmesinin hedeflendiğini belirten Bilgen, bu kentlerin seçilmesinin tesadüf olmadığını, yeni bin yıla birlikte uluslararası alanda önemli değişimler yaşandığını ve bu süreçte dünya ekonomik, kültürel ve ticari alanda yeni merkezler oluşturacağını kaydetti. Konferansa katılan CÜ öğrencileri, Türk ve Avrupa Birliği'ni temsilen gelen katılımcılarla ortak değerleri, kültürel kimlikleri ve Avrupalılık fikrini tartıştı.
Moderatörlüğünü Fatih Türkmenoğlu'nun yaptığı konferansa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Avrupa Parlamentosu Üyesi Emine Bozkurt, İngiliz yayın kuruluşu BBC, CNN Türk gibi medya temsilcileri ve üniversiteleri temsilen araştırma görevlileri ile yerli ve yabancı öğrenci grupları katıldı.
(TB-SK)

19.12.2012 16:55:08 TSI

Editör: Wan Haber