By-pass dışında hiçbir tedavi şansı olmayan damar tıkanıkları artık anjiyo ve stent işlemi ile başarılı bir şekilde açılıyor. Koroner damar veya periferik damarların kronik tam tıkanıklıklarında şimdiye kadar ameliyat tek çözüm olarak sunulmaktaydı ama artık kronik total oklüzyonlu (CTO) hastalarda ameliyat tek çözüm olmaktan çıktı.
Medical Park Samsun Hastanesi kardiyoloji doktorlarından Uzm. Dr. Emre Aksakal, "Yıllardır tıkalı olan ve by-pass dışında hiçbir açılma ihtimali olmayan damarları özel kronik total oklüzyon (CTO) telleri ve kateterleri ile başarılı bir şekilde açılıyor" dedi.
Uzm. Dr. Emre Aksakal, "Tüm kalp damar tıkanıklıklarının yüzde 20-30'u CTO'lu hastalar oluşturmaktadır. Bir damara CTO denebilmesi için 3 aydan uzun süredir tam tıkalı olmalıdır. Tam tıkalı olan damarlar ya kendi üzerinden yardımcı damarlarla ya da diğer damarlar üzerinden dolum göstermektedir. Tıkalı bölge kollaterallerle beslenmesine rağmen hastalarda göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler olur ve zamanla kalp yetmezliği ve ani ölümler gelişebilir" diye konuştu.
Dr. Aksakal şöyle devam etti: "Medical Park Samsun Hastanesi gibi sadece koroner girişimsel uygulamaların yoğun uygulandığı merkezlerde yapılabilecek bu uygulamalarla hem bacak hem de kalp damarlarında ameliyat dışında çözümü olmayan veya ameliyat sonrası tekrar tam tıkanan damarların açılmasında CTO uygulamaları bir umut olmuştur."
By-pass kararı verilen hastaların ameliyat olmadan önce böyle bir tedavi yönteminin olduğunu bilmesi gerektiğini belirten Dr. Emre Aksakal, "CTO uygulamaları sayesinde, açılmaz denen damarların açılması ile hasta ameliyatsız sağlığına kavuşmaktadır. Bu uygulamalar ameliyat gereksinimini yüzde 30 azaltmaktadır" şeklinde konuştu.
(SAM-SLH-Y)

14.02.2013 13:35:11 TSI

Editör: Wan Haber