Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu'nda düzenlenen ve koordinatörlüğünü Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan’ın yaptığı panele, gazeteci yazar İbrahim Güneş, müderris Nizamettin Yakışik ve gazeteci Abdülkadir Turan konuşmacı olarak katıldı.


Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panelde açılış konuşmasını yapan Hakk-Der Başkanı Naki Erdemir, barış süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Anayasada, yasalarda ve birçok kurum adının başında yer alan 'Türk’ ismi yerine, ‘Türkiye’nin yazılmasıyla sorunun çözüleceğine vurgu yapan Erdemir, "Türk Silahlı Kuvvetleri değil, Türkiye Silahlı Kuvvetleri, Türk eğitim sistemi değil, Türkiye eğitim sistemi, Türk vatandaşı değil, Türkiye vatandaşı, Türk Hekimler Birliği değil Türkiye Hekimler Birliği yani kısacası, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın dediği gibi, Anayasa ve yasalarda Türk geçen yere Türkiye yazarsanız çözüm kendiliğinden olur” dedi.


Kardeşlik ruhunda herhangi bir ayrıştırıcılığın veya ötekileştiriciliğin olmadığını belirten Erdemir, “Aksine, bütün farklı kimlikleri olduğu gibi kabul etme ve kucaklama vardır. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde en büyük problem, Kürtlerin zorla Türkleştirilmesi olmuştur. Kürtler de 80 yıl boyunca Türklere değil, Türkleştirmeye itiraz etmiştir. Eğer Kürtlerin Türklerle bir sorunu olsaydı, ülkede çoktan iç savaş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Panel


Dil konusuna da değinen Erdemir, “Bir ülkenin birkaç tane resmi dili olabilir. Bunun örneklerini de dünya ülkelerini incelediğimizde çok rahat görebiliriz. Barışın, kardeşliğin teminatı güçlü ordular değil, güçlü fikirlerdir. Çünkü insanlar fani, fikirler ölümsüzdür” şeklinde konuştu.


Panel, konuşmacıların barış süreci ile ilgili bilgi vermesinin ardından sona erdi.

Editör: Wan Haber