Çorumlu aşık, ozan ve şairlerin eserlerinin kitaplaştırılması için çalışma başlatıldı.
Çorum Valisi Sabri Başköy, halk şiirlerinin, yüzyıllarca kuşaktan kuşağa halkın dilinde dolaşıp günümüze ulaşmayı başarmaları ile önem verilmeyi hak ettiğini söyledi.
Ozanların, sevdikleri ve sevmedikleri her şeye karşı tepkilerini sazları eşliğinde okudukları şiirlerle dile getirdiklerine dikkat çeken Vali Başköy, halk tarafından beğenilen bu şiirlerin yazıya dökülmeden, dilden dile dolaşarak günümüze kadar ulaştığını belirterek, halk şiirinin büyüsü ve çarpıcılığının bu noktada ortaya çıktığını vurguladı.
Çorum'da da halk ozanlığı, halk şiiri geleneğinin çok eskilere dayandığını ve önemli bir birikime sahip olduğunu anlatan Başköy, "Sazlı-sözlü aşıklık geleneği günümüzde de sürmektedir. Bu alanda kendi çabası ile yazan, okuyan şair ve ozanlarımız zaman zaman eserlerinin kitaplaştırılması yönünde yardım talebinde bulunmaktadırlar. Çorumlu aşıklarımız, ozanlarımız, şairlerimiz gönül seslerini açığa vurmaya ve meyve vermeye devam ediyorlar. Bu çerçevede, halk kültürü arşivini genişletmek ve halk kültürümüze katkı sağlamak amacı ile Valiliğimiz himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce "Çorum Halk Şiiri Antolojisi"nin 2.sinin hazırlıklarına başlandı. "Sözlü ve Yazılı Kaynaklarla Çorum Halk Şiiri Antolojisi Aşıklar, Ozanlar, Şairler" kitabında yer alan Şairlerimiz ile daha önce ulaşılamamış tüm Çorumlu aşıklarımız, ozanlarımız, şairlerimizin daha önce yayımlanmamış şiirlerinin "Çorum Halk Şiiri Antolojisi" kitabında yayınlanabilmesi için kısa özgeçmişleriyle birlikte 20 şiiri en geç 18 Şubat 2013 tarihine kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teslim etmelerini bekliyoruz" dedi.
(MMY-BÖ)

09.01.2013 12:09:14 TSI

Editör: Wan Haber