Çorum'da "Süt Sığırcılığında Döl Verimi" konulu bir sempozyum düzenlendi.
Anitta Otel'de gerçekleştirilen sempozyuma İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Erkal Gedikli, Çorum ve çevre illerden çok sayıda üretici katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, hayvancılıkta en önemli unsurun döl verimi olduğunu dile getirerek, "Döl veriminde bir buzağıyı elde edilemezseniz zarardasınız demektir. Yani o hayvandan zarar etmiş olursunuz" dedi.
Süt sığırcılığında döl veriminin Türkiye'nin sorunu olduğunu dile getiren Ermiş, "Desteklerde bu anlamda ilerlemeler kaydettik. Özellikle suni tohumlamada büyük destekler oldu. Çorum'da da destekler devam etmekte. 2002 yılı ile 2011 yılında ki oranları kıysalar isek 4 kat artış olmuş. Süt üretimi 2000'li yıllarda 70-80 bin ton olurken, bu yıl ise bu rakam 200 bine kadar yükselmiş. Süt sığırcılığında döl verimi Türkiye'nin sorunudur. Döl verimi konusunda suni tohum değil, bakımı sağlayacak şartların yoğunlaşmaması durumunda kaliteli buzağı ve süt verimi alamazsınız" diye konuştu.
Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ekonomik ve karlı bir süt sığırcılığı yapabilmek için döl veriminin çok önemli olduğunu belirterek, yüksek bir döl veriminin, daha fazla buzağı üretimi ve daha yüksek günlük süt verimi demek olduğunu sözlerine ekledi.
(MMY-BÖ)

13.12.2012 18:21:49 TSI

Editör: Wan Haber