Çorum Valiliği, Çorum'un kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacak yeni bir çalışmaya daha imza attı.
Cumhuriyetten bu tarafa Çorum ile ilgili yayınlanan tüm çalışmaların tek bir kitap altında toplandığı 'Çorum Konulu Yayınlardan Bir Demet' adlı kitap Çorumluların ve Çorum ile ilgili araştırma yapmak isteyen araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Vali Sabri Başköy, valilik makamında düzenlediği basın toplantısıyla Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu tarafından yayına hazırlanan 'Çorum Konulu Yayınlardan Bir Demet' adlı kitabın tanıtımını yaptı.
Kitabın Çorum'un kültür hayatına önemli katkılar sağlayacak önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Vali Başköy, 260 sayfalık ve Çorumla ilgili yayınlanan 260 eserin derlenmesinden oluşan kitaptan bin 300 adet basıldığını açıkladı.
Uygarlığın ateşin bulunmasıyla başladığı belirtilse de uygarlığın gerçek başlangıcının yazının bulunması birlikte olduğunu dile getiren Vali Başköy, "İnsan aklı ve hayal gücü tükenmez bir hazinedir. Bilginler ve sanatçılar, bu hazineyi gereğince kullanmasını bilmişlerdir. Uygarlık ve kültürün bugünkü düzeye ulaşması, onların zincir halkaları gibi birbirini takip eden çalışmaları sayesindedir. Bu zincirin kopmasını önleyen ise bir buluşu, bir gerçeği, parlak bir düşünceyi kayıt altına almamızı, onların gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan yazıdır. Bir fikri, bir buluşu yazıyla ifade etme olanağı olmasaydı, insanlık böylesine ileri gidemezdi. Çünkü insanlar ölür, düşünceler zamanla hafızadan silinir; ama yazı ölmez" dedi.
Ünlü Yunan filozofu Sokrates'in "Bir şeyi gerçekten bilmek, onu anlatmakla olur" sözünden hareket eden ve bildiklerini başkalarıyla paylaşmak isteyen bilim adamları ve yazarlarının bazen Çorum'da yaşamış uygarlıkları, bazen Çorum'un edebiyatını, tarihini, coğrafyasını, bazen Çorum'da doğmuş veya yaşamış ünlü kişileri, bazen de Çorum'un kültür ve sanatı hakkında birçok eseri kaleme aldıklarını ve böylece bu bilgilerin yok olmadan gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladıklarını anlatan Vali Başköy, Çorum'la ilgili bu eserlerin yazarı ve konusu hakkında bilgi vermek; Çorum hakkında araştırma yapacak olanların kaynağa daha çabuk ulaşmalarını sağlamak amacıyla Çorum Valiliği himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce "Çorum Konulu Yayınlardan Bir Demet" adlı kitabın yayına hazırlanarak bastırıldığını kaydetti.
Kitabın derleme çalışmasını yaparak kitaba en büyük katkıyı sağlayan kişinin Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu olduğunun altını çizen Vali Sabri Başköy, "Yıllarca süren çalışmalar sonunda elde ettiği bilgi ve belgeleri bizimle paylaşmış, bir bakıma Çorumlulara ve Çorum'la ilgili çalışma yapacak olanlara hediye etmiştir. Kitap, adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir yönüyle Çorum'u veya Çorumluyu anlatan bir derleme çalışması olup derlenen eserlerin basım yeri, yazarları ve konuları hakkında kısa bilgi verilmektedir" ifadelerini kullandı.
Bu kaynak eserin il ve ilçe halk kütüphaneleri başta olmak üzere Hitit Üniversitesinin tüm fakülte ve yüksek okul kütüphanelerine, il merkezindeki okul kütüphaneleri ile tüm illerin halk kütüphanelerine gönderilerek ilgililerin istifadesine sunulacağını belirten Vali Başköy, kitabın hazırlanmasında büyük emekleri bulunan Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Vali Başköy, kitabın yayına hazırlanmasında verdiği büyük emeklerden dolayı Eğitimci Yazar Abdulkadir Ozulu'ya teşekkür belgesi verirken, Ozulu'da Vali Başköy'e yayınlanan eserlerinden oluşan bir kitap seti takdim etti.
Toplantıda Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Çelik'te hazır bulundu.
(MMY-BÖ)

09.01.2013 18:29:29 TSI

Editör: Wan Haber