Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Çorlu Ajansı Müdürü Hakkı Ağzıbüyük, TMO Çorlu Ajansının Gönül Dostu Ofis Projesi kapsamında yer aldığını söyledi.
Proje ile ilgili olarak Ziraat Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şişman ve oda yöneticileri ile üyelerine bilgiler aktaran TMO Çorlu Ajansı Müdür Hakkı Ağzıbüyük: "Odada yer alan tüm meclis üyeleri aynı zamanda bulundukları köylerin, beldelerin birer temsilcisi konumunda yer alıyorlar. TMO'nun başlatmış olduğu Gönül Dostu Ofis Projesine destek istiyoruz" dedi.
Ağzıbüyük: "İştigal alanımıza giren ürünlerin ekiliş, üretim, verim, ürün maliyet girdileri ile üretimden hasada kadar olan dönemdeki bitki gelişimini takip etmek ve bu konularda zamanında, güvenilir ve sağlıklı istatistiki bilgilere ulaşmak amacıyla Genel Müdürlüğümüzce il, ilçe, köy bazlı bir çalışma yapılması planlanmıştır. Çalışmanın özü, işyerlerimiz hinterlandında bulunan her yerleşim biriminden il, ilçe köylerden seçilecek Gönüllü Ofis Dostu üreticilerden o yöreye ait bilgilerin alınması ve bu bilgilerin oluşturulacak bilgisayar programına girilerek merkezden raporlama işleminin yapılmasıdır" dedi.
TMO Çorlu Ajans Müdürü Hakkı Ağzıbüyük ayrıca: "Uygulamada her ajans amirliği en az 2 kişiden oluşan çalışma grupları oluşturacak, oluşturulan çalışma grupları öncelikle hinterlandında yer alan köylere giderek planlanan bu çalışmanın tanıtımını yapacak. Bu çalışma grupları her bir köyden Gönüllü Ofis Dostu adı altında en az bir üretici belirleyecek. Belirli aralıklarla ilgili ofis birimlerine davet edilen Gönüllü Ofis Dostu üreticiler ile sürekli iletişim halinde bulunulacak, kuruma aidiyet duygularının geliştirilmesi ile doğru verilerin temini sağlanacaktır. Ayrıca ekilişten hasada kadar olan süreçte, sertifikalı tohumluk kullanımı, çeşidi, gübre ve ilaç kullanımı gibi bilgilerin yanında bitki gelişim durumu, hastalık ve zararlılar ile mücadele konularında da Gönüllü Ofis Dostu üreticilerden sürekli bilgi alınacaktır" diye konuştu.
Projeyle ilgili olarak ziraat odası üyelerinden gönüllü olmalarını ve projeye destek vermelerini isteyen Hakkı Ağzıbüyük Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman ve oda yöneticileri ile üyelerinin sorularını da yanıtladı.
Dekar başına desteklemelerin hesaplanmasında Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin esas alınmasının kaliteli ve verimi yüksek üretim yapan çiftçilerin cezalandırılması manasına geldiğini dile getiren Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman: "Biz bu konuda bakanlığa da yazı yazdık. Ziraat odaları olarak bizler taraf olabiliriz. Bizim verdiğimiz beyanlar olmasa da desteklemelerin hesaplanması noktasında TUİK verileri yerine TMO ve Tarım Müdürlüklerinden bilgi alınmasının daha doğru olacağını düşündüğümüzü belirttik. Bizler de bu konuda sizden destek bekliyoruz. Çiftçinin ne kadar üretim yaptığını en iyi sizler biliyorsunuz. Çünkü çiftçinin ürettiği ürün size geliyor. Çiftçinin ne kadar alanda üretim yaptığını da en iyi Tarım Müdürlükleri biliyor çünkü alanlar burada kayıtlı" dedi.
Recep Şişman, geçtiğimiz yıl uygulanan randevu sistemi konusunda bilgisayar kullanamayan ya da düşük miktarda buğday teslim etmek üzere ofise gelen çiftçiler için bir kontenjan ayrılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.
Randevu sisteminin pilot bölge olarak uygulanan bölgeler arasında en başarılı bilin yüzde 58 başarı oranı ile Tekirdağ olduğunu belirten TMO Çorlu Ajansı Müdürü Hakkı Ağzıbüyük, Tekirdağ'da da en yüksek başarı oranı yüzde 69.7 ile Çorlu oldu. Tekirdağ 1. oldu, Çorlu birincinin de birincisi oldu. Bu konuda bilgisayardan randevu alamayacak olan durumda olan çiftçilerimize ofiste görevli personelimiz yardımcı oluyor. Bu konuda görevli personel çiftçilerimizin randevularını ayarlıyor. Geçtiğimi yıl da bu şekilde pek çok çiftçiye yardımcı olduk. Bu yılda da bu uygulamamızı devam ettireceğiz. Kim bizden yardım isterse yardım etmeye hazırız" şeklinde konuştu.
(SŞ )

18.02.2013 12:15:38 TSI

Editör: Wan Haber