Çanakkale'nin Biga ilçesi ve çevresinin önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılık, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) desteğiyle düzenlenecek çalıştayda masaya yatırılacak.
Nisan başında düzenlenmesi planlanan çalıştayla ilgili fikir alışverişinde bulunup yol haritası belirlemek üzere Biga'da gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur Biga'da tarımla ilgili meslek örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin'in moderatörlüğünde yapılan toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş ile Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay da katıldı.
İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, toplantının gayesinin, Biga'daki hayvancıların meselelerine çare bulmak için düzenlenecek çalıştayla ilgili istişarede bulunmak olduğunu belirtti. Biga'nın Çanakkale hayvancılığı içerisinde çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, "Hayvani protein tüketiminde Türkiye dünyada 130'uncu sırada. Türkiye hayvansi protein ihtiyacını karşılamada yüzde 25 eksiktir. Yani hayvancılık Türkiye'de hala çalışılması gereken bir alan; çünkü söz konusu olan insanların beslenmesi, nesillerin sağlıklı yetişmesidir. Düzenlenecek çalıştay, hayvancılıkla uğraşılan bir bölge için önemli. Hem bilimsel hem de ulaşılabilir bir çalıştay yapmaya gayret edeceğiz. Üniversite olarak bunu yapabilecek güçteyiz" şeklinde konuştu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de, ÇOMÜ'nün tarım ve hayvancılık alanında bulunduğu bölgede iyi bir paydaş olmasını arzuladıklarını belirterek, "Üniversitelerin bulundukları yere en büyük katkıları, ürettikleri bilgiyi bulundukları bölgeyle paylaşmaları ve o bölgenin ihtiyaçlarına göre bir bilgi birikimi geliştirebilmeleridir. Geçen dönem Ayvacık'ta bir zeytincilik çalıştayı yapıldı. ÇOMÜ yönetimi olarak daha çok üretimin parçası olmak istiyoruz. Ziraat Fakültesi, ÇOMÜ'nün en güçlü fakültelerinden bir tanesidir. Aynı şekilde Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi de böyle güçlü bir fakülte. Dolayısıyla Biga'nın bu fakültelerden ve üniversiteden daha çok istifade etmesini isteriz. Ziraat Fakültesi'nde çok istekli bir ekip var; köylümüze, çiftçimize gidiyorlar, kahve toplantıları yapıyorlar. Böyle bir kültürün inşa edilmesi çok önemli" dedi. Toplantı, meslek örgütü temsilcilerinin görüşlerinin alınması ile sona erdi.
(GD-MŞ)

17.12.2012 13:42:55 TSI

Editör: Wan Haber