Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin 2013 yılı bütçesi onaylandı. Buna göre 2013 yılında ÇOMÜ için bütçe ödeneği 157 milyon 906 bin lira oldu. Diğer kaynaklar da eklendiğinde ÇOMÜ'nün harcamalarının 200 milyon lirayı bulabileceği belirtiliyor.
Bütçede sağlık kalemine 86 milyon lira ayrıldı. 2013 bütçe ödeneği 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 60 oranında bir artışa karşılık gelirken, artışın yıl sonunda gerçekleşen harcamaya göre yüzde 70'i aşabileceği ifade edildi. ÇOMÜ bütçesinde en büyük yeri 83 milyon 101 bin lira ile personel giderleri oluşturuyor. ÇOMÜ 2013 yılında en az 14 milyon lira da SGK primi yatıracak. Ayrıca personele dayalı hizmet alımları da eklendiğinde personele dayalı ödemelerin 100 milyon lirayı aşması bekleniyor.
Bütçe ödeneğini değerlendiren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, rakamların yüzlerini güldürdüğünü söyledi. Laçiner, "Elbette devletimizin imkanları ÇOMÜ'nün tüm ihtiyaçlarını birkaç yılda hemen karşılayamaz. Ancak rakamlara bakıldığında olağanüstü bir katkı ile karşı karşıyayız. Devletin bütçesinden ÇOMÜ'nün 2013 yılında 170 milyonu bulacak bir harcamasının gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2015 yılında bu rakamın 200 milyonu aşması, hatta 250 milyona, yani çeyrek milyar liraya ulaşması işten bile değil. Bu rakamlar ÇOMÜ bütçesinde geometrik artışları bizlere ispatlıyor. Devletin bütçe konusunda gösterdiği cömertliği takdirle karşılıyoruz. Bu Çanakkale'ye ve yüksek öğrenime verilen önemin açık göstergesi. Ayrıca devlet katkılarının dışında öz gelirlerimizde ve diğer alternatif katkılarda da ciddi bir artış var. 2012 yılında yaklaşık 1 milyon liralık gayrimenkul yatırımını bağış olarak gerçekleştirdik. Ayni ve nakdi diğer bağışların ise tam olarak değerini tespit etmek zor olmakla birlikte yine 1 milyon liradan fazla olduğu anlaşılıyor. 2013 yılı içerisinde ise bağışlarla gerçekleşecek gayrimenkul yatırımlarının 30 milyon liraya yaklaşması bekleniyor. Başka bir deyişle devlet bütçesi ve diğer gelirlerle birlikte 2013 yılında harcanacak miktarın 200 milyon lirayı bulmasını bekliyoruz. Bütçede bizleri en çok memnun eden ise ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yeni binası inşaatına izin verilmesi olmuştur. Bu hususta bizlerden yardımlarını esirgemeyen Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ile Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'a şükranlarımızı sunarız. Çanakkale'nin geleceği için hayati değerde bir yardımı esirgememiş oldular" dedi.
Yeni hastane için 2013-2016 döneminde en az 86 milyon liranın harcanacağını anlatan Laçiner, "Bu yıl 10 milyon lira, 2014 ve 2015'de 30'ar milyon lira inşaat yatırımı, 2015 ve 2016'da ise 30 milyon liralık makine ve teçhizat yatırımı bekleniyor. Bu rakamlar gerçekleşmeye göre artabilir. Bu rakamlar bizleri sevindirmekle birlikte tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamayacağı açıktır. ÇOMÜ'nün geçmiş yıllarda oluşmuş eksiklerini hızla gidermeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde aynı hızda yatırımları sürdürebilirsek eğitim ve araştırma alanlarında ÇOMÜ'nün hızla çevre il üniversitesi hüviyetinden çıkarak, Türkiye'nin birinci lig üniversiteleri arasında hak ettiği yere ulaşacağı görülmektedir. ÇOMÜ bazı alanlarda hem Türkiye'de, hem de dünyada en saygın üniversiteler arasındadır. Bu oranı tüm bölümlerimize yaymaya gayret ediyoruz. Yeni ödeneklerimiz bunu teminde işimizi kolaylaştıracak. ÇOMÜ'nün büyümesinin aynı zamanda Çanakkale'ye katkı olduğunu ise söylemeye bile gerek yok. ÇOMÜ geliştikçe Çanakkale de iktisadi, sosyal, kültürel, sprotif ve diğer tüm alanlarda kazanmaktadır" diye konuştu.
(CA-GD-MŞ)

16.01.2013 11:11:11 TSI

Editör: Wan Haber