1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında ABD ordusunun başındaki 'Çöl Ayısı' lakaplı General Norman Schwarzkopf (78) hayata veda etti.
Adının gizli kalması şartıyla konuşan bir yetkili ölüm sebebi tam olarak bilinmeyen Schwarzkopf'un TSİ 19.20 sularında Florida eyaletinin Tampa kentindeki evinde öldüğünü söyledi.
Aynı zamanda Vietnam gazisi olan Schwarzkopf, 6 hafta süren savaşta Irak Lideri Saddam Hüseyin'e karşı 540 binden fazla Amerikan askeri ve 200 bin müttefik kuvvetlerine komuta etmişti. Saddam ordusunu Kuveyt'te bozguna uğratan Schwarzkopf böylelikle kariyerinde tavan yapmıştı. Bazı uzmanlar 100 saatte sona eren savaşta Saddam Hüseyin'in ordusuna karşı ezici üstünlük sağlayan bu başarılı planı askeri tarihin en önemli zaferlerinden biri olarak övmüştür.
Kasım ayı sonunda rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve Körfez Savaşı sırasında Amerika Başkanı olan George H.W. Bush sözcüsü aracılığıyla hastaneden yaptığı açıklamada "Gerçek bir Amerikan vatanseveri ve dönemin en iyi askeri lideri olan Schwarzkopf için yas tutuyoruz" dedi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa Schwarzkopf için "Gerçek bir Amerikalı" olarak bahsedilerek, "Mirası vatanı için yaptığı hizmetlerden dolayı daha güvenli olarak sürecek" denildi.
(ES-ÖK-D)

28.12.2012 12:12:10 TSI

Editör: Wan Haber