Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gökben Yüksel, dörtten fazla doğum yapmış kadınlarda idrar kaçırma rahatsızlığının sık görüldüğünü, rahatsızlığın sosyal ve psikolojik etkilere yol açtığını söyledi.
İdrar kaçırmanın tıp dilinde üriner inkontinans olarak adlandırıldığını belirten Dr. Yüksel, bu durumun sosyal ve hijyenik problemleri de beraberinde getirdiğini söyledi. İdrar kaçırmanın istemsiz olarak yaşandığını açıklayan Dr. Yüksel, "Kadınlarda daha sık karşılaşılan bu durum, sıklıkla orta ve ileri yaş kadınları etkiler ve yüzde 10-30 oranında görülür. Buna rağmen bu şikayetten yakınan kadınların ancak yüzde 25'i doktora başvururlar. Kadınların doktora şikayetlerinin başlamasından ortalama 9 yıl sonra başvurdukları tespit edilmiştir" dedi.
En yaygın olarak öksürme, gülme, ağır kaldırma gibi aktiviteler esnasında idrar kaçırma yaşandığını kaydeden Dr. Yüksel, "İdrar kaçırma ürogenital hijyenik sorunlar oluşturmanın yanı sıra fiziksel faaliyet ve egzersizleri kısıtlayarak kadınların genel sağlığının, özellikle de kalp sağlığının ve psikolojik sağlığının bozulmasına sebep olur" diye konuştu.
Dr. Gökben Yüksel, özellikle dört ve üzerinde vajinal doğum yapan kadınlarda idrar kaçırma rahatsızlığının daha sık görüldüğünü belirterek, obezite, sigara kullanımı, kabızlık, rahmin alınması, kalıtsal ve yapısal olarak gevşek bağ dokusuna sahip olmak, ışın tedavisi almış olmak ve idrar yolu enfeksiyonlarının bulunması durumlarında da idrar kaçırma rahatsızlığının görülebileceğini kaydetti. Jinekolojik muayene ve klinik testleri tamamlandıktan sonra hastaya özel tedavi uygulandığını belirten Dr. Gökben, "Günümüzde idrar kaçırma şikayetleri için davranış tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon metotları, ilaç tedavileri ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Toplumun bu şikayetin kadın ve yaşlı olmanın kaçınılmaz bir sonucu olduğu düşüncesinden uzaklaştırılması ve şikayeti olan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmasının sağlanması gerekir. Ayrıca hastalar idrara çıkma ihtiyacını artırdığı için kola, kahve, çay, çikolata ve alkolden, öksürük sıklığını artırdığı için sigaradan uzak durarak; kabızlığı azalttığı için lifli gıdalardan zengin beslenerek, obez iseler kilo vererek idrar kaçırmada azalmayı sağlayabilirler" şeklinde konuştu.
(EV-SK-CC-Y)

31.01.2013 13:01:24 TSI

Editör: Wan Haber