Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve 26 meclis üyesi, İçişleri Bakanlığı tarafından, kent girişine konulan Kürtçe tabelalar için açılan soruşturmada ifade verdi.
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye meclis kararıyla yaklaşık 1,5 yıl önce Diyarbakır-Silvan karayoluna konulan Türkçe, Kürtçe ve İbranice yazılı ''Şehrimize hoş geldiniz'' tabelası ile ilgili, İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce haklarında soruşturma açıldığını söyledi. Ana dilde kamu hizmetlerinin tartışıldığı ve Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilmeye başlandığı bir süreçte haklarında soruşturma açılmasına anlam veremediklerini ifade eden Demirbaş, "21. yüzyılda hala dillerin kamusal alanda yasaklanması ve cezalandırılmaya çalışılmasına anlam vermek mümkün değil. Bunun ne demokrasi ile ne hukukla, ne insanlıkla, ne de dinle bağdaşacak bir yanı yoktur. Bu da bugünkü hükümetin aslında söylemde ne kadar demokrat, pratikte ise ne kadar diktatör olduğunun en önemli işaretidir. Bu temel de bir ana dilde hizmet etmeye devam edeceğiz. Yani kentin girişlerine Türkçe, Kürtçe ve İbranice yazılı 'Şehrimize hoş geldiniz' demenin suç olduğu bir ülkede Başbakanın Kürtçe 'Hoşgeldiniz veya hoşçakalın' demesi neden suç olmuyor. Bu mantığı anlamak mümkün değil. Bizler bu mantığı anlamıyoruz" diye konuştu.
Sur Belediyesi Avukatı Aytaç Eke ise mülkiye müfettişlerinin daha önce belediyeye gelip Kürtçe levhanın Türk harflerinin kabul ve tatbikine aykırı olduğu gerekçesiyle savunma isteyerek konuyla ilgili bilgi aldığını ve bunun neticesinde meclis üyelerinin tekrar ifadelerini almak istediğini belirtti. Avukat Aytaç Eke, Abdullah Demirbaş ve meclis üyelerinin savunmaları ile ilgili olarak, "Savunmalarında, kamu yararı gözetilerek bu çalışmaların yapıldığı söylendi. Bunun tanıtıcı reklam olduğu, şehrin dokusuna uygun bir tabela olduğu ve bunun emsallerinin olduğuna dikkat çekildi" ifadelerini kullandı.
(YRT-AKK-AŞ-Y)

07.01.2013 18:02:12 TSI

Editör: Wan Haber