Uzmanlar sadece haberleşme ve bilgi alma amacı ile kullanılması gereken telefonların son zamanlarda çocukların oyuncağı haline geldiğini ve bu durumun da çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu belirttiler.

TÜİK verilerine göre; Türkiye nüfusu 2013 yılı sonu itibariyle 76 milyon 667 bin 864 iken bunun 22 milyon 761 bin 702’sini çocukların oluşturduğu belirtildi.

Hızla artan kentleşme ve bayanların ‘Önce kariyer sonra çocuk’ düşüncesi gibi çeşitli nedenlerle doğumların ileri yaşlara ertelenmesi ile sonradan olan çocukların anne-babalarından istedikleri şeyleri daha kolay elde ettikleri belirlendi.

Uzmanlar üzülmesin veya ağlamasın diye çocukların istediği her şeyin yapılmasının yanlış olduğunu belirtirken, Türkiye’de bu yanlışların en başında çocukların cep telefonu ya da bilgisayarı sürekli oyuncak olarak kullanmasının geldiği belirtildi.

ÇOCUKLARIN YENİ OYUNCAĞI CEP TELEFONU OLDU

Gelişen teknoloji ile birlikte herkesin sahip olduğu cep telefonlarının evde çocukların oyuncağı haline gelirken bir çok çocuk cep telefonu ya da bilgisayar ile oyun oynamayı önemli bir ödül olarak kabul etmeye başladı.

TÜİK verilerine göre çocukların bilgisayar kullanmaya başlama yaşı 2013 yılında 8 iken İnternet kullanmaya başlama yaşı 9 ve cep telefonu kullanmaya başlama yaşı ise 10 oldu. 6-15 yaş grubu çocuklarda 2013 yılında kendi kullanımına ait bilgisayara sahip olanların oranı yüzde 24,4, cep telefonuna sahip olanların oranı yüzde 13,1 ve oyun konsoluna sahip olanların oranı yüzde 2,9 oldu.

Teknolojiyi yanlış kullanma oranı her geçen yükselirken, Türkiye'de her 4 kişiden yalnızca birinin kitap okuma alışkanlığı olduğu toplumumuzun yaklaşık yüzde 32'sinin hiç kitap okumadığı da 2013 yılında kayıtlarına geçen acı bir gerçek oldu.

Editör: Wan Haber