Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Daloğlu, soğuk algınlığına virüslerin neden olduğunu belirterek, hapşırık ya da öksürükle kolaylıkla kişiden kişiye geçebileceğini söyledi.
Virüsün vücuda girdikten sonra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş, iştahsızlık, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, öksürük, huzursuzluk, boyunda küçük bezeler gibi şikayetlerin ortaya çıktığını söyleyen Uzman Dr. Hayriye Daloğlu, "Soğuk algınlığı birçok çocukta özel bir tedavi gerektirmeksizin iyileşebilmektedir. Ancak özellikle 3 aydan küçük bebeklerde hastalıklarla ilgili bir belirti hissedilir hissedilmez çocuk hekimine gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü bebeklerde soğuk algınlığı çok hızlı bir şekilde alt solunum yolu enfeksiyonuna dönüşebilmektedir" dedi.
Dr. Hayriye Daloğlu, çocuklarda soğuk algınlığı sırasında nefes almada güçlük, ıslık sesi benzeri ses, nefes alıp vermede burun kanatlarıda açılıp, kapanma, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma, burun akıntısı. Kulak ağrısı ve ateş gibi belirtilerin 10-14 günden daha fazla sürmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Çocuklarda ya da erişkinlerde hafif bir klinik tabloya sebep olan bir çok virüsün, bebeklerde ciddi hastalıklara neden olabildiğini kaydeden Dr.Daloğlu, "Eğer çocuğunuz kreşe ya da okula gidiyorsa, hasta olduğu zamanlarda, arkadaşlarından uzak bir yerde hapşırmasını ya da öksürmesini, bunu yapanken ağzını eli ile değil, bir mendille kapatmasını öğretin. Ayrıca kendisine başkalarından hastalık bulaşmasını önlemek için de gün içinde düzenli olarak ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatın" dedi.
(SK-Y)

06.02.2013 17:16:45 TSI

Editör: Wan Haber