Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya, gastroözefageal reflünün (GÖR) çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan gastroözefageal reflü hakkında bilgi verdi. Uzman Dr. C. Melih Çetinkaya, "Gastroözefageal reflü, mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna geçişidir. Bu süt çocukluğunda, çocuklarda ve erişkinlerde fizyolojik olarak değerlendirilebilir. Ancak mide içeriği çocukta belirtilere neden oluyorsa, yaşam kalitesini etkiliyorsa hastalık olarak kabul edilmektedir.
Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri dediğimiz kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı, asidin (mide içeriğinin) yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar. Reflü hastalığında kapak aralıklar ile gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar.
Evet, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Özellikle beyin gelişim bozukluğu (serabral palsi) olan çocuklardaki sıklığı yüzde 60-70'lere çıkmaktadır.
Süt çocuğunda: Yediklerinin ağızdan geri gelmesi(regürjitasyon) ana belirtidir. Hastalığın diğer bulguları olmaksızın sadece regürjitasyon da bebek mutludur. Beslenme sonrası bebeğin ağzının kenarından besinleri sızdırılması şeklindedir. Yediklerinin ağızdan geri gelmesi durumunda, reflünün diğer belirtiler yoksa tedavisine gerek yoktur.
Regürjitasyon yaşamın ilk yıllarında sık görülen bir durumdur. Sık sık kusma, huzursuzluk, sık ağlama nöbetleri, uyku bozuklukları, ses kısıklığı, kansızlık (özellikle tedaviye yeterli yanıt alınamayan kansızlığı olan hastalarda), yutma güçlüğü, iştahsızlık ve yetersiz beslenme, yeterli kilo alamama veya kilo kaybetme, sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları tekrarlayan öksürük ve hırıltı atakları, süt çocukluğunda sık görülen hışıltı ataklarda gastroözefageal reflü hastalığı özellikle düşünülmesi gerekir.
Okul öncesi ve okul dönemi çocuklarda: Kusma (okul öncesi döneme daha belirgin),
göğüs ağrısı ve göğüste yanma hissi (pirozis): Özellikle okul döneminde çocuklar bu belirtiyi çoğu zaman 'kalbin ağrıyor' diye ifade eder. Kardiyolojik muayene ve tetkikleri normal olan hastalarda çoğu zaman altta yatan neden gastroözefageal reflü hastalığıdır.
Yediklerinin ağza gelmesi (regürjitasyon), uzun süren öksürük, kilo alamama, iştahsızlık, kansızlık, ağiz kokusu, uyku bozukluğu, sinirlilik, okul başarısında düşme, ses kısıklığı sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu" dedi.

GÖR VE SOLUNUM YOLLARI İLİŞKİSİ
Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya şöyle devam etti: "GÖR ve solunum yolları ilişkisi, son yıllarda gastroözefageal reflünün alt ve üst solunum yolu hastalıkları ile ilişkisi üzerinde daha sık durulmaktadır. Süt çocukluğu döneminde hışıltılısı olanların önemli bir kısmında gastroözefageal reflü saptanmaktadır. Hışıltısı olan hastalarda reflü varlığında, reflü tedavi edilmedikçe hem gereksiz, yüklüce ilaç kullanılmakta (alerjik bronşit tedavisi gibi) hem de hastanın şikayetlerinin daha da artmasına neden olmaktadır. Tüm yaş gruplarında uzun süren öksürük şikayeti olanların neredeyse üçte birinde gastroözefageal reflü hastalığı saptanmıştır.
Beslenme pozisyonu, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, beslenme biçimi reflü tedavisinin temelini oluşturuyor. Yiyecekleri fazla miktarda ve hızlı tüketmek de reflüye yol açabiliyor. En çok fast food tarzı çabuk hazırlanan yiyecekler, kafein içeriğinden dolayı kakaolu gıdalar, çikolata bunların başında gelir. Kafein hem mide başı kaslarını gevşetme hem de midede asit salgısını artırma özelliğine sahiptir. Çay, kahve, asitli içecekler tüketiminin kontrol altına alınması gerektiğini, dikkat edildiği takdirde reflü riskinin yüzde 90 azalacağı belirtiliyor. Yağda kızartılan yiyecekler. İçeriğinde yanmış yağ bulunan yiyeceklerdir."
Astım ve gastroözefageal reflünün bazen birbirini tetiklediğine Çetinkaya, açıklamasına şöyle tamamladı: "Hastalığın tanısı özefagus-mide baryumlu pasaj grafisi gastroözefageal reflü sintigrafisi 24 saat çift ph monitorizasyonu, endoskopi ve yemek borusunun histopatolojik yapısının değerlendirilmesi. Gastroözefageal reflü hastalığının tanısında en güvenilir ve en değerli yöntem hastanın öyküsünü sorgulamaktır. Bununla birlikte çocukların düzenli ve belli periyotlar içinde bir uzman doktor tarafından muayenesi edilmesi gerekli ve bu ve bu tür şikayetleri olan hastaların derhal tedavi edilmesi gerekmektedir."
(SAM-SLH-Y)

13.02.2013 13:24:35 TSI

Editör: Wan Haber