Kış hastalıklarının, özellikle çocuklarda tehlikeli sonuçlara neden olabilecek orta kulak iltihabına neden olduğu belirtildi.
Havaların soğumasıyla birlikte nezle, grip ve kulak burun boğaz sorunları sıklıkla görülmeye başlanıyor. Sinüzit ve boğaz ağrısının çoğunlukla kulak iltihabına neden olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Ahmet Turgay Süzen, orta kulak iltihabıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Orta kulak iltihabının en önemli belirtisinin ağrı olduğuna işaret eden Op.Dr. Ahmet Turgay Süzen, şöyle konuştu: "Orta kulak iltihabının diğer belirtileri işitme kaybı ve ateş yükselmesidir. Basınç artışı olduğundan, kulakta dolgunluk hissi uyanır. Ağrı hissi, eğilirken ya da otururken değişir. Eğildikçe basınç artışına bağlı olarak ağrı artar. Dik otururken bu ağrı azalır. Basınç artışı sonucu kulak zarı delinirse, basınç dengelendiğinde ağrı azalır. Bu durumda kanlı ya da sarımsı renkte akıntı meydana gelir. Orta kulak iltihabı genellikle bakterilere bağlı gelişir. Bu iltihap yeni oluşmuşsa akut orta kulak iltihabı, uzun süreden beri var ve kendini kulak zarında bir delikle gösteriyorsa kronik orta kulak iltihabı denir."
Orta kulak iltihabının çocuklarda daha sık görüldüğüne işaret eden Süzen, şunları söyledi: "Çocuklarda, özellikle 6 ay-2 yaş arasında orta kulak iltihabı daha sık görülür. Bunun en önemli nedeni; anotomik olarak östaki tüplerinin erişkindekine göre daha kısa ve yatay olmasıdır. Bu durum burun veya boğazdaki mikropların kolayca orta kulağa kadar ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca, bağışıklık sistemi henüz yeni gelişmekte olduğundan sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler, bu da orta kulak enfeksiyonuna zemin hazırlar."
Akut orta kulak iltihabının genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edildiğini kaydeden Süzen, nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda 'kulak zarını çizme' yöntemine başvurulabildiğini bildirdi. Kronik orta kulak iltihaplarında ilaç tedavisinin nadiren yeterli tedavi sağladığına değinen Süzen, kronik orta kulak iltihaplarının tedavisinin genellikle ameliyatla yapıldığını sözlerine ekledi.
(MB-HO-Y)

15.01.2013 10:37:54 TSI

Editör: Wan Haber