Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, yarıyıl tatiline giren öğrencilerin karnelerindeki kırık notlar nedeniyle gösterilen tepkinin sendroma dönüşebileceğini ifade ederek ailelere uyardı.
Ülke genelinde dün okulların yarıyıl tatiline girdiğini ve milyonlarca öğrencinin karne aldığını dikkat çeken Dr. Hakan Ayanoğlu," Ailelerin karneye vereceği tepki çocuklarda sendroma dönüşebilir" uyarısını yaptı. Kırık notlara verilen aşırı tepkilerin çocuklarda; korku, şaşkınlık, endişe ve depresif davranışlar sergilemesine neden olabileceğini bildiren Ayanoğlu, "Karnelerdeki zayıf notlara aşırı tepkiler vermekten kaçınmalıyız" dedi.
Ailelerin çocuklarının kötü notları karşısında fiziksel şiddetten, çocuğu rencide edici söz ve davranışlara kadar farklı tepkiler gösterebildiğini anlatan Dr. Ayanoğlu, "Karnesinde kötü notları olan öğrenciler bu durum karşısında karne sendromu yaşayabiliyor. Karne sendromu; öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Buna bağlı olarak yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle birtakım depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Bu nedenle ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin gelecekteki eğitim hayatında da önemli rol oynar. Çünkü çocuk okulda öğrenim görürken aileden aldığı eğitim ile okuldaki başarısını artırır. Anne babaların doğru tutum ve davranışları da çocuğun okul başarısını olumlu etkiler" dedi.
Kötü bir karnenin arkasında birçok nedenin olabileceğini ve ailelerin kırık notların nedenlerini araştırması gerektiğini de kaydeden Dr. Hakan Ayanoğlu, "Aile içerisinde yaşanan sorunlar, arkadaş çevresi, öğretmenin öğrenci ile arasındaki sorunlar, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, kişilik yapısı ve depresyon gibi birçok sorun zayıf bir karnenin alt sebepleri olabilir. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir. Çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalışır. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de azalmış olabilir. Kötü karnenin nedenleri ve çözüm yolları araştırılırken okulun rehber öğretmeni ve diğer uzmanlardan da mutlaka destek alınmalıdır. Aileler çocuklarının karnesi karşında tepkilerini kontrol etmelidir. Aşırı tepki vermek ya da hiç tepki vermemek yerine çocuğun başarısını takdir etmeli, başarısının düşük olduğu alanları konuşarak birlikte çözmeye çalışmalıdır. Başarısızlığın altındaki sebepleri araştırmalıdırlar. Bu duruma göre okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzman ile çeşitli metotlar geliştirilerek başarı düzeyi artırılabilir. Çocuklarını dinlemeli ona birey olarak davranmalı ve yaşadığı sorunları önemsemelidirler. Çocuğun karnesini başka ailelerin çocuklarının notları ile kıyaslamamalıdırlar. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına, kendini değersiz hissetmesine neden olabilir. Baskıcı davranışlar sergilenmemeli, tehdit içeren cümleler kurulmamalıdır. Eğitime ara verilen tatil dönemi ilişkileri geliştirmek ve sağlamlaştırmak için bir fırsat olarak değerlendirilmeli; eğlenme, dinlenme, birlikte vakit geçirme gibi aktiviteler yapılmalıdır. Ailelerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirerek, iyi bir iletişim kurarak ve sorunlara birlikte çözüm arayarak geçirecekleri tatil dönemi okul başarısını da olumlu etkileyecektir" dedi.
(KY-İK)

26.01.2013 12:43:50 TSI

Editör: Wan Haber