Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, doğumsal kalp hastalıklarının genellikle 'morarma, beslenme güçlüğü ve kilo alamama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma' gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, çocuklarında bu tür belirtilere rastlayan anne-babaların çocuk kalp merkezlerine başvurmaları gerektiğini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, 14 Şubat Dünyada Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Doğumsal kalp hastalıklarının çok önemli ve güncel sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Keçeligil, "Bereket versin ki, çocuk kalp cerrahisi alanında son 50-60 yıl içinde gerçekleşen atılımlar sayesinde, doğumsal kalp hastalığı bulunan bebek ve çocukların yaşamlarında kayda değer iyileşmeler sağlanmış, birçok doğumsal kalp hastalığında tam düzelme elde edilir olmuştur. Doğumsal kalp hastalıkları, çoğu defa doğumu izleyerek kısa süre içinde kendini gösterebileceği gibi, bazı tipleri ilerleyen aylar ve yıllar içinde belirti verir ya da bir doktor muayenesi esnasında rastlantısal olarak tespit edilir. Çocuğun doğduğu merkezde yapılacak dikkatli bir ilk muayene ve kontrol ile birçok doğumsal kalp hastalığı erkenden saptanabilir. Bu bakımdan, kadının hamilelik döneminde yakından takibinin ve doğumsal kalp hastalıkları açısından da dikkatlice kontrol edilmesinin büyük önemi olduğunu ifade etmek gerekir. Doğumsal kalp hastalıkları, genellikle, morarma, beslenme güçlüğü ve kilo alamama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma gibi belirtilerle kendini gösterirler. Bu belirtilerin anne ve babalar tarafından dikkate alınması ve çocuklarında bu tür belirtilere rastladıklarında mutlaka bir çocuk kalp merkezine başvurmaları hastalığın erken teşhisinde büyük yarar sağlayacaktır" dedi.
"Günümüzde, doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir bölümünde cerrahi girişim ile tam düzeltim mümkün olabilmektedir" bilgisini veren Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, "Ameliyatın başarısı erken teşhis ve erken dönemde yapılacak girişim ile yakından ilgilidir. Birçok doğumsal kalp hastalığında ilerleyen yaş ile beraber ameliyatın riski artış göstermektedir. Bu nedenle, hastanın, çocuk kardiyolojisi ve çocuk kalp cerrahisi uzmanı bulunan bir merkeze olabildiğince erken başvurusu tedavinin başarısını arttıran bir etmen olarak görünmektedir. Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü nedeniyle sayın anne ve babaları bu hususta daha dikkatli olmaya davet ederken, doğumsal kalp hastalığı bulunan çocuklarımızın erken tanı ve başarılı bir ameliyat ile tamamen sağlıklı bir yaşam sürebilecekleri gerçeğini hatırlatıyoruz" şeklinde konuştu.
(SAM-SLH-Y)

12.02.2013 10:00:03 TSI

Editör: Wan Haber