Kendi soyadını verdiği 'Tan' tekniğiyle dudak ve damakla birlikte deforme olan burnu da iz kalmayacak şekilde düzelten Doç. Dr. Önder Tan'ın geliştirdiği yöntem, en prestijli kongrelerde 'yeni teknik' dalında ödül aldı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Tan'ın geliştirdiği yöntem, doğuştan meydana gelen dudak ve damak yarıklarının tedavisinde bilinen en etkili yöntem olarak kabul gördü. Doç. Dr. Tan'ın bu başarısını ilk olarak Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış alkışladı. Bir tebrik mektubu gönderen Bakan Bağış, Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladığı için Tan'a ayrıca teşekkür etti.
Türkiye'de her bin yeni doğanda bir dudak, her 2 bin 500 doğumda ise bir damak yarığı görüldüğünü belirten Doç. Dr. Önder Tan, mevcut ameliyat tekniklerinin tedavide etkili olduğunu ancak her birinin ortak özelliğinin burnu düzeltememek olduğunu kaydetti. Cerrahide ya da tıpta bir şey bulmanın sorundan ortaya çıktığını belirten Tan, 2005 yılında kendi soyadını verdiği yöntemle 'onarılamaz, düzeltilemez' denilen dudak ve damak yarıklarını tedavi ettiğini söyledi.
2007 yılında bilimsel dergilerde yayınlanan ve tüm dünyada kabul gören 'Tan' tekniğinden sonra burnu da tamamen düzgün bir hale getirebilmek için Tan-2 tekniğini geliştiren Doç. Dr. Önder Tan, bu son çalışmasıyla Dünya Yarık Dudak ve Damak Kongresi ve Türkiye Ulusal Plastik Cerrahisi Kongresi'nde 'yeni teknik' dalında ödül aldı. Geliştirdiği bu yöntemin detaylarıyla önümüzdeki günlerde Amerikan Plastik Cerrahisi Dergisi'nde de yayınlanacağını kaydeden Doç. Dr. Tan, artık tüm dünya tarafından kabul gören bu yöntemle yarık dudak ve damağın çocuklar için kader olmayacağını ifade etti.

"AİLELERİN MUTLULUĞU HERŞEYE BEDEL"
Geliştirdiği yöntemin en çok aileleri mutlu ettiğini dile getiren Doç. Dr. Önder Tan, şunları söyledi:
"Dudak ve damak yarıkları yeni doğan bebeklerde görülen bir durum. Kesin tedavisi de ameliyat. Bilinen tüm teknikler yarık dudak veya damağı kısmen tedavi edebiliyor ancak hiçbir yöntem burnu düzeltemiyor. Öyle ki çocuk büyüdükten sonra yaptığımız estetik ameliyatlar bile bu durumun önüne geçemiyor. Ben geliştirdiğim bu yöntemle yaklaşık iki saat süren bir operasyonla dudak ve damak yarıklarını tedavi ediyor, burnu da olması gerektiği biçime getirebiliyorum. Bu durum tabi ki en çok aileleri mutlu ediyor. Ameliyattan birkaç gün sonra çocuklarının yüzlerindeki o değişimi fark eden ailelerin o mutluluğu beni de çok mutlu ediyor."
(EMY-AA-CC-Y)

04.01.2013 16:34:27 TSI

Editör: Wan Haber