Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde kalbinde delik olan iki çocuğun kalbindeki delikler aynı gün ameliyata gerek kalmadan kateter yöntemi ile kapatılarak taburcu edildi.
Spor ile uğraşan ve rapor almak için CÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü'ne gelen 12 yaşındaki Gülcan D. ile 6 yaşından beri kalbinin delik olduğunu ailesi dahi bilmeyen 14 yaşındaki İsmail Ö., Çocuk Kardiyoloji bölümü uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Burhan Oflaz tarafından muayene edildi.
Yapılan muayenede 2 çocuğunda kalbinde delik olduğunu tespit eden Çocuk Kardiyoloji bölümü uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Burhan Oflaz, ameliyata gerek kalmadan kasıktan girilerek anjiyo yöntemi ile küçük bir cihaz kullanarak çocuk hastaların kalplerindeki deliği kapattı. 1 saat süren kapatma operasyonunun ardından hastalar aynı gün taburcu edildi.
Konu hakkında açıklama yapan Çocuk Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Burhan Oflaz, kalpteki deliğin çocuklarda sık görülen kalp hastalıklarından biri olduğunu ifade ederek, "Gülcan bize sağlık raporu için müracaat etti. Yaptığımız incelemede kalbinde 2 santimetre delik olduğunu gördük. Bu tür delikler çocuklarda nefes darlığı, üşüme, çabuk yorulma ve gelişme geriliğine yol açabilir. Kalbin üst tarafında olduğu için doktor tarafından muayene edilmediği takdirde geç teşhis edilen bir rahatsızlıktır. Gülcan'ın kalbindeki deliği 1 saatlik bir işlemle sağ kasıktan girerek kapattık. Ülkemizde pek çok yerde uygulanan bu yöntemi üniversitemizde de başarıyla yapmış olmak sevindirici" dedi.
Kalbindeki deliğin kapatılmasından mutlu olduğunu dile getiren Gülcan adlı çocuk hasta ise "Yeniden spora başlayacak olmam mutlu etti beni. Kalbimdeki deliği kapatan doktoruma teşekkür ediyorum" dedi.
Kalp deliğinin kapatılmasının Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde ve Sivas'ta ilk olma özelliği olduğunun altını çizen Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ferhan Candan, "CÜ Hastanesinde, kalpteki deliğin ameliyata gerek kalmadan tedavi edilerek ertesi gün taburcu ediliyor olması bizlere gurur veriyor. Bu operasyon ilk olması yönünden de önemlidir. Bundan sonra büyük kardiyoloji merkezlerine gitmeye gerek kalmadan Cumhuriyet Üniversitesi Hastanemizde bu operasyonlar yapılmaktadır. Bu çalışmayı yürüten arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kendileri özverili bir şekilde Sivas'a hizmet etmeye devam edeceklerdir" dedi.
(UY-AÖ-Y)

06.02.2013 17:51:13 TSI

Editör: Wan Haber