Türkiye'nin ilk özel dedektifi olan İsmail Yetimoğlu, "Kendi işlerine karışılmasını istemedikleri için polisler bizden pek hoşlanmazlar. Biz de haddimizi biliyoruz ve onların işlerine karışmıyoruz" dedi.
Türkiye'de özel dedektiflik mesleğine dair İHA'ya açıklamalarda bulunan Özel Dedektifler Derneği Başkanı İsmail Yetimoğlu, çocukluğunda birçok aksiyon romanı okuduğunu ve filmler izlediğini belirtti. İsmail Yetimoğlu, kendisini en çok Sherlock Holmes'un etkilediğini söyledi. Yetimoğlu, 80'lerin sonunda TRT'de yayınlanan "Mavi Ay" adlı dizinin de dedektiflik şirketine isim kaynağı olduğunu belirtti

"TÜRKİYE'NİN İLK DEDEKTİFLİK ŞİRKETİNİ BEN KURDUM"
23 yıllık devlet memurluğu geçmişi olan İsmail Yetimoğlu, Sağlık Bakanlığı'nda çeşitli araştırmalar yaptıktan sonra emekli olduğunu söyledi. Küçüklüğünden beri tam bir araştırma meraklısı olduğunu ifade eden Yetimoğlu, emekli olduktan sonra da araştırma yapmaktan vazgeçmediğini ve kendini özel dedektiflik alanında geliştirmeye başladığını kaydetti. Bulduğu tüm ipuçlarının peşinden sonuna kadar koştuğunu belirten İsmail Yetimoğlu, "Eski polis ya da asker değilim, 23 yıl boyunca kamuda memur olarak bazı araştırmalar yaptım. Burada edindiğim tecrübelerimi özel dedektiflik konusunda kullanmaya başladım ve 2003 yılında Türkiye'nin ilk özel dedektiflik şirketini kurdum" dedi.
Türkiye'nin en eski dedektifi, mesleğini, "İnsanların kendi imkânlarıyla çözemedikleri sorunları delil toplama yöntemiyle ortaya çıkarma işi" olarak tanımladı. 2003 yılında kendi dedektiflik şirketini açan İsmail Yetimoğlu, 2007 yılında Özel Dedektifler Derneği'ni kurdu. İlk 6 ayda 46 üyeye kavuşan dernek, şuanda 34 üyeye sahip.

"ÖZEL HAYATA GİRMİYORUZ, YASA DIŞI İŞ YAPMIYORUZ"
Dedektiflik denince herkesin aklına kadınların kocalarını takip ettirmesi gibi durumlar geldiğini ifade eden İsmail Yetimoğlu, müşterilerinin en çok marka koruma, ticari araştırma, sigorta suistimali gibi konularda hizmet talep ettiklerini söylüyor. Boşanma ve velayet gibi konularda da sık sık taleplerin geldiğini belirten Yetimoğlu, "Bu tip durumlara olay yargıya intikal etmişse bakıyoruz. Delillerin hepsini kamuya açık yerlerde topluyoruz ve yasal yolları kullanmaya dikkat ediyoruz" diye konuştu.

"POLİSLER BİZİ SEVMEZ"
Türkiye'de veya dünyada polislerin özel dedektifleri pek sevmediğini belirten İsmail Yetimoğlu, "Kanun adamları, kendi işlerine karışılmasını istemedikleri için polisler bizden pek hoşlanmazlar. Biz de haddimizi biliyoruz ve onların işlerine karışmıyoruz. Üstelik bizim işlerimiz ve yöntemlerimiz onlardan biraz daha farklı. Dedektif, polis gibi bakkala, manava adres soramaz ve kendini açık edemez. Böyle yaparsa bir sonraki adımı tehlikeye atmış olur. Ancak detektif, bir olayın peşine düştüğü zaman o olayı çözmeden işin peşini bırakmaz" dedi.

"DEDEKTİFLİK KANUNU" İSTİYORLAR
Mesleklerini icra ederken çok dikkatli davrandıklarını belirten İsmail Yetimoğlu, "Kanunları çiğnememeye çok dikkat ediyoruz. 2009 yılında 17 dedektifi kanunları çiğnedikleri için ihraç ettik. Dedektiflik kanunu için çalışmalar yapıyoruz, bu çalışmalar meyvesini verdiğinde bu duruma hazırlıklı olmak durumundayız. Ancak şuan için herhangi bir kanun olmadığından dolayı dedektiflik yapmak çok kolay olmuyor" dedi.
Yetimoğlu, piyasada kendini dedektif olarak tanımlayan ama kanunları çiğneyen birçok kişinin dolaştığını belirterek, bu kişilerle de mücadele ettiklerini söyledi.
(İHA-OK-Y)

11.01.2013 13:49:06 TSI

Editör: Wan Haber